OG sada Ogulin

Držite kokoši zatvorene!

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je 16. siječnja, u povodu početka eutanazije peradi zaražene ptičjom gripom na farmi kod Velike Gorice, izjavio da je virus vjerojatno došao s divljim pticama koje su u migratornom razdoblju, te da od tada vrijedi naredba o zabrani držanja peradi na otvorenom u cijeloj Hrvatskoj, dok ne prođe opasnost.

“Veterinare čeka ozbiljni rad i ekipa koja uđe u gospodarstvo trebala bio nastupiti primjereno, jer se radi o stresnom poslu i za njih i za vlasnike. Veterinarski inspektori obavit će procjenu i napisati zapisnik s vrijednosti procijenjenih životinja, a tehničari će obaviti eutanaziju i spremiti lešine na primjeren način kako bi se mogle odvesti na uništavanje”, istaknuo je pomoćnik ministra Damir Agičić, prilikom posjeta farmi s koje je perad morala biti eutanizirana.

Kako doznaje OG portal, u razgovoru sa veterinarskom inspektoricom u Ogulinu Ivanom Kubelka, ta zabrana držanja peradi na otvorenom je još uvijek na snazi.

“Strogo treba voditi računa da perad ne dođe u kontakt sa divljim pticama, na bilo koji način”- izjavila je Ivana Kubelka, uz preporuku građanima da kokoši obavezno drže zatvorene.