Pepelnica

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda i njome započinje korizma (četrdesetodnevnica), odnosno vrijeme od 40 dana (ne računajući nedjelje) posebnog oblika pokorničke priprave za proslavu Kristova vazmenoga otajstva. Pepelnica tako svojom simbolikom poziva na opće obraćenje i promjenu ponašanja, odnosno odbacivanja svega onoga što nas čini manje kršćanima u izvornom smislu i prianjanje uz sve ono pozitivno što bi trebalo biti istinski identitet svakog kršćanina i cijele Crkve.  I sami nazivi – Pepelnica i Čista srijeda – imaju svoju simboliku, koja nas poziva na dublje promišljanje i promjenu srca. Pepelnica tako svoj naziv vuče iz obreda pepeljenja, odnosno tada svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im, već prema običajima kraja, pepelom pravi znak križa na čelu, i pri tome izgovara riječi: “Obratite se i vjerujte evanđelju”. Ponegdje se mogu čuti i riječi iz ranijih obrednika: “Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti”.

Post na Pepelnicu odnosi se na katolike od navršene 18. do 60. godine života,  a nemrs za starije od 14 godina. I da podsjetimo post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu, a nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso (a može biti masno).

Jutros smo posjetili gradsku tržnicu da vidimo, obzirom na sve navedeno, ima li svježe ribe i po kojoj cijeni. No, iz ribarnice su kupci izlazili razočarani, jer osim svježe pastrve, sva je druga riba bila zamrznuta. Papalina i srdelica jutros nije bilo.

Facebook Comments