OG sada Ogulin

Oko 150 tisuća kuna za liječničke preglede!

Na adresu OG portala stigao je upit jednog roditelja, čije je dijete sportaš , a s molbom da nešto napišemo o obveznim liječničkim pregledima sportaša koji se bave amaterskim, a ne profesionalnim sportom. Naime, prema tvrdnjama roditelja, oni su dužni dva puta godišnje obavljati liječnički pregled u Medicini rada, jer uvjerenje vrijedi samo 6 mjeseci. Problem je taj što svaki taj pregled košta 125,00 kn i to bez vađenja krvi, a kako je to veliki trošak za djecu nastojali su, u dogovoru sa predstavnicima sportskih klubova, produžetak liječničkog ishodovati  samo donošenjem potvrde liječnika opće prakse ili liječnika pedijatra. Oni također, smatraju roditelji, mogu potvrditi je li dijete unatrag 6 mjeseci bolovalo ili ne od bolesti koje su zapreka za daljnje bavljenje sportom. Zamolili su nas da se malo interesiramo o tome i javno izvijestimo čitatelje našeg portala. Naravno da smo prijedlog prihvatili, te smo dopis uputili ravnateljici ogulinskog Doma zdravlja Zlati Kurelac. Na njen odgovor nismo morali dugo čekati i ovim putem prenosimo ga u cijelosti:

“Zakonom o sportu propisano je da u sportskom natjecanju može sudjelovati osoba za koju je u razdoblju od šest mjeseci prije sportskog natjecanja utvrđena opća zdravstvena sposobnost. Opću sposobnost utvrđuje ovlašteni liječnik, odnosno specijalist sportske medicine, specijalist medicine rada i sporta ili liječnici drugih specijalnosti koji imaju završeni poslijediplomski studij iz medicine rada i sporta. Prema tome, definirano je tko može obaviti pregled te periodika pregleda. U cijeni pregleda od 125,00 kuna sadržan je i PDV po stopi od 25 %. Kod formiranja navedene cijene rukovođeni smo Cjenikom zdravstvenih usluga Hrvatske liječničke komore koja propisuje najniže cijene pojedinih usluga. Tako je za zdravstveni pregled sportaša propisana minimalna cijena od 100,00 kuna, a kako se Dom zdravlja nalazi u sustavu PDV-a, na isti iznos zaračunat je porez na dodanu vrijednost po propisanoj stopi od 25 %. Prema tome, cijena ni ne može biti niža od utvrđene. Sam pregled sportaša obuhvaća: uzimanje anamneze, analizu ankete za procjenu zdravstvenog stanja sportaša, uzimanje antropometrijskih parametara (visina, težina), mjerenje GUK-a (glukoze u krvi), funkcionalna dijagnostika (EKG i spirometar) s interpretacijom nalaza pregled vida na optotipu, te klinički pregled liječnika. Na temelju obavljenog pregleda i analize dijagnostičkih nalaza izdaje se uvjerenje o zdravstvenoj sposobnost sportaša.

Produžetak „liječničkog uvjerenja samo donošenjem potvrde dr.opće prakse ili dr.pedijatra“ kako Vaš čitatelj navodi, bez liječničkog pregleda spec.medicine rada nije zakonski ispravan, te bi bio i izrazito neetički.

Kako se radi o pregledu koji ne pokriva zdravstveno osiguranje, isti se ne može naplatiti od HZZO-a, već se naplaćuje od sportaša, odnosno kandidata za pregled, a isti se ne može naplatiti samo jednom kako stoji u upitu već onoliko puta koliko je kandidatu i izvršeno pregleda”- stoji u odgovoru ravnateljice Zlate Kurelac.

Obzirom da, prema nama dostupnim informacijama, u Sportskoj zajednici ima oko 600 sportaša – natjecatelja koji moraju obaviti liječnički pregled dva puta godišnje, nije teško izračunati da samo za te potrebe treba izdvojiti oko 150. 000 kuna, svake godine!