Aktualno OG sada Ogulin

“Dajmo djeci korijene i krila”,

U dječjem vrtiću Bistrac u Ogulinu, danas je nastavljen veliki hrvatski odgojno-obrazovni projekt “Dajmo djeci korijene i krila”, kojeg zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj.

Dječji vrtić Bistrac je 74 po redu, širom Hrvatske u kojega stiže projekt “Dajmo djeci korijene i krila”, autorice Mirjane Drobina, a realizaciju projekta u Ogulinu zajedno su omogućili Karlovačka Županija i Grad Ogulin. Projekt trajno podržavaju tvrtke Narodne novine i Janaf, pa su mališani na dar primiti i poklon paket crtaćeg pribora Narodnih novina. Ovakvi susreti s djecom održani su širom Hrvatske, od Hrvatskog zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke do Dubrovnika, a ovo je treći po redu vrtić u našoj županiji, kojem su uručene igračke.

Zahvaljujući projektu Dajmo djeci korijene i krila, djeca se u vrtićima upoznaju s dijelom hrvatske kulturne baštine i hrvatskim tradicijskim vrijednostima. Igračke je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.

Ravnateljici vrtića Bistrac Ivanki Turković, tradicijske drvene igračke, proizvedene u Mariji Bistrici, zajedno su uručili župan Karlovačke županije Ivan Vučić i gradonačelnik Ogulina Jure Turković. U kraćem govoru istakli su važnost ovakvih projekata, ne samo zbog očuvanja kulturne baštine, nego i mogućnosti otvorenja obrta koji će se baviti proizvodnjom ovakvih igračaka, koje i oni dobro pamte.

Mališani su im zahvalili onako kako najbolje znaju, pjesmom i osmijehom dok su pretraživali punu kutiju novih igračaka.