Aktualno OG sada Ogulin

O “aferi Pučko” Ministarstvo kulture šuti, a u Državnom odvjetništvu nema kaznene prijave

Afera “Pučko” o kojoj se danima govori i piše, sve se više, čini nam se, zapetljava, a što se više zapetljava to odgovorni o tome sve više šute! Iako je oporba i na sjednici Gradskog vijeća zatražila da se utvrdi tko će odgovarati ako se utvrdi da je ravnateljica nezakonito potpisivala ugovore i ostale akte, sve je ostalo “visjeti” u zraku, bez konkretnog očitovanja, pa ćemo podsjetiti na nekoliko važnih činjenica.

Ovako je počelo.

Naime, na stranicama Pučkog otvorenog učilišta nedavno je objavljeno:
“Ministarstvo kulture RH je na temelju Javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2016. godinu, odobrilo POU Ogulin iznos od 500.000,00 kn za opremanje polivalentne, multimedijalne (kino i kazališne) dvorane POU Ogulin odnosno za program. Uz spomenuto, MINISTARSTVO KULTURE RH ODOBRILO POU OGULIN 1.500.000,00 KN ZA DALJNJE UREĐENJE I OPREMANJE POLIVALENTNE (KINO-KAZALIŠNE) DVORANE U OGULINU Pučko otvoreno učilište Ogulin se početkom rujna 2016. godine javilo na Javni poziv Ministarstva kulture RH za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2017. godinu i to s programom završetka uređenja objekta POU Ogulin. Kao prilog natječajnoj dokumentaciji, Ministarstvu su dostavljeni izvedbeni projekti i troškovnici te je Ministarstvo, projekt uvrstilo u kapitalne investicijske projekt te odobrilo POU Ogulin iznos od 1.500.000,00 kn za daljnje radove opremanja polivalentne, multimedijalne (kino i kazališne) dvorane POU Ogulin.”

 

Što sa potpisanim dokumentima? Da li su ugovori pravovaljani?

Kako su se u međuvremenu pojavili neki novi momenti i po svemu sudeći, ravnateljica koja je zastupala POU Ogulin u spomenutim aktivnostima, nije za to imala zakonske osnove, OGportal je uputio zamolbu Upravnom vijeću Pučkog otvorenog učilišta, ali i Ministarstvu kulture da nam odgovore smatraju li da su ugovori POU Ogulin, sklopljeni sa Ministarstvom kulture, te sa dobavljačima i izvođačima radova na zgradi POU Ogulin, te ostali tako potpisani dokumenti, pravovaljani?

Upit smo poslali u srijedu 15. ožujka, ali odgovor do danas nismo dobili niti od Ministarstva kulture, niti od Upravnog vijeća Učilišta!

Vode se istražne radnje? Tko i što istražuje?

Zanimljivo je da je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, predsjednik GV Milan Sabljak, koji je i predsjednik Upravnog vijeća POU-a, iznio informaciju da se u vezi POU Ogulin vode istražne radnje. Temeljem te izjave, OGportal je zatražio odgovor Državnog odvjetništva u Karlovcu. A taj smo odgovor primili brzo i on glasi:

“U svezi Vašeg upita koji se odnosi na zaprimanje kaznene prijave vezane uz Pučko otvoreno učilište Ogulin obavještavamo Vas da u našim upisnicima nismo zaveli kaznenu prijavu koja bi bila podnijeta protiv Pučkog otvorenog učilišta Ogulin”- navodi Županijska državna odvjetnica Gordana Križanić.

E sad, tko i kako istražuje, zna vjerojatno samo Milan Sabljak!

Čekamo odgovore.

Odgovore na pitanja koja smo uputili, prema Zakonu o pristupu informacijama, morali bi dobiti do kraja mjeseca, pa ćemo ih tada i objaviti.