OG sada Ogulin

“Otpad posloži i pametno odloži”

Djelatnici Stambenog komunalnog gospodarstva, nedavno su počeli, a danas nastavili sa edukacijom najmlađih u okviru projekta “Otpad posloži i pametno odloži”. Maja Zubčić, voditeljica komunalne službe u SKG-u i Dario Balon, učenicima prvih razreda Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić  na zanimljiv su način prezentirali osnove razvrstavanja otpada, a kroz priču i iznošenje primjera pokušali su im što zornije približiti kako se i u koje kontejnere treba razvrstati plastika, staklo, papir ili odjeća.

Iz Stambeno komunalnog gospodarstva još jednom obavještavaju stanovnike zapadnog dijela grada, odnosno naselja Prapuće, Bukovnik, Sv. Petar, Kirasići, Puškarići, Turkovići, Vitunj, Hreljin Ogulinski i Brestovac Ogulinski, da u prostorijama tvrtke mogu besplatno podignuti vreće za papirnatu i plastičnu ambalažu, a kao sudionici pilot projekta razvrstavanja otpada na kućnom pragu. Vreće se mogu podignuti na blagajni tvrtke u vremenu od 08-14 sati, uz predočenje osobne iskaznice. I još ne

nkoliko napomena vezanih uz razvrstavanje otpada: u papirni otpada spadaju novine, časopisi, prospekti, uredski papir, kartonski fascikli, papirnate vrećice, bilježnice, knjige s papirnatim ili kartonskim koricama, katalozi, karton i kartonska ambalaža (spljoštena u manjim komadima), kartonske kutije za jaja, omotnice, kuverte, reklamni letci, kalendari, knjige s plastificiranim ili kožnim koricama.

 

U papir ne spadaju fotografije, fotopapir, indigo papir, zauljeni i prljavi papir, plastificirane etikete, plastificirani papir, upotrebljene papirnate maramice, salvete i pelene, korišteni papirnati tanjuri i čaše.
U plastični otpad spadaju olietilenske vrećice, folije, boce od jestivog ulja, destilirane vode, sredstava za čišćenje i pranje (ambalaža deterdženata), ambalaža šampona, prehrambenih proizvoda, boce za osvježavajuće napitke, čepovi, plastični tanjuri i pribor za jelo, plastične boce od soka, mlijeka, mliječnih proizvoda, vode, plastične boce od ulja i octa.

U plastičnu ambalažu ne spada ambalaža od boja i lakova, ambalaža jakih kemikalija i zapaljivih tvari, boce i limenke od zapaljivih i eksplozivnih tekućina, boce i limenke pod tlakom.

Vreću treba zavezati i staviti na javnu površinu ispred kuće.

Raspored prikupljanja papira i kartona i plastične ambalaže vršit će se prema sljedećem rasporedu:

  • 28.03.2017. papir i karton, a 29.03.2017. plastična ambalaža
  • 25.04.2017. papir i karton, a 26.04.2017. plastična ambalaža
  • 30.05.2017. papir i karton, a 31.05.2017. plastična ambalaža.