Magazin Zabava

Natjecanja u ispijanju piva – Guinnessovi rekordi

 Ovog petka u Snoopy Bar-u održava se natjecanje u ispijanju piva. Prije nego što se uključite u te “aktivnosti”, kao natjecatelji ili samo kao promatrači, pročitajte nekoliko podataka o toj vrsti natjecanja.
Uredništvo Guinnessove knjige rekorda izbacilo je sa svojih stranica sve rekorde u ispijanju piva i svih drugih alkoholnih pića, te u brzom konzumiranju hrane još daleke 1991. godine, a povod za takvu odluku su slučajevi zdravstvenih problema ljudi koji su htjeli oboriti rekorde u tim disciplinama. Tako Guinnessov komitet ne prihvaća ni druge rekorde čije postavljanje može biti opasno po život i zdravlje ljudi. Na taj način su rekordi u tim disciplinama, koji su postavljeni ranije postali trajni, ali «umirovljeni». Među njima je i rekord Stevena Petrosina, koji je litru piva (33 unce), kako popio za nevjerojatnih 1,3 sekunde. Rekord je postavljen 22. lipnja 1977. godine u Gingerbreadman baru u Carlisleu, Pennsylvania, SAD, koji se nalazi u blizini Dickinsonova sveučilišta. Time je potučen prethodni rekord Petera Dowdeswella iz Engleske koji je 11. lipnja 1975. godine litru piva (2 pinte, kako mjere Englezi), popio za 2,3 sekunde.
Guinnessovoj knjizi rekorda zabilježen u godišnjem izdanju za 1978., u kojem se navodi i Dowdeswellov rekord iz 1975., kao i rekord koji je Dowdeswell držao u brzom ispijanju dvije litre piva – 6 sekundi, postavljen 7. veljače 1975. Kasnije je Guinness zabilježio i Dowdeswellov rekord u brzom ispijanju tri pinte piva – pet sekundi, 6. lipnja 1985. Posljednji put ovi su rekordi objavljeni u izdanju za 1990. godinu na stranici 464. Kako se izričito navodi na web stranici o Petrosinovu rekordu, sve što se danas predstavlja kao svjetski rekord u brzom ispijanju piva je upitno i neslužbeno.
Kada je postavio Guinnessov rekord Petrosino je imao 25 godina i radio je kao šanker. Mjeritelji vremena bili su Michael Barber, Joseph Casserta i Leo Sweeney, koji je ujedno bio predstavnik Guinnessova komiteta. Pio je Miller pivo, jedno o najpoznatijih i najboljih američkih piva, no u svom opisu ovog rezultata, opisujući tehnike koje je primijenio u postavljanju rekorda, preporučio je da se pije toplo pivo i to engleska piva gornjeg vrenja, koja su manje karbonizirana od klasičnih američkih lagera
Na You tubeu možete pronaći na desetke videa s pivopijama za koje se ne može ni reći da svoje pivo popiju, nego ga – izliju u sebe u samo par sekundi. Obično ti spotovi nose bombastične nazive tipa «najbrži pivopija na svijetu», a među njima je i Boone Phillips, koji litreni vrč strusi za manje pet sekundi, što zvuči i izgleda zastrašujuće, ali je ipak višestruko slabije od Guinnessovog rekorda starog više od tri desetljeća(pivnica.net)