Aktualno Županija

Još jedna pobjeda ekologa

Još jedna pobjeda ekologa – ministarstvo naložilo da mHE Barilović mora na procjenu utjecaja na okoliš i glavnu ocjenu za eko mrežu
Po treći puta ekolozi mogu proslaviti pobjedu nad lokalnim političkim strukturama kada je riječ o izgradnji male hidroelektrane na Korani u Bariloviću. Podsjetimo, protekle godine Ministarstvo zaštite okoliša i prirode dva je puta odlučilo u korist ekoloških udruga Eko Pana i Zelene akcije te prvo donijelo odluku da se poništava rješenje Karlovačke županije kojim je ocjenjeno da je zahvat MHE Barilović prihvatljiv za ekološku mrežu Republike Hrvatske, a zatim i povodom žalbe Eko Pana ustvrdilo da Karlovačka županija nije nadležna za odlučivanje o mogućem negativnom utjecaju MHE Barilović na okoliš i ekološku mrežu Natura 2000.
Sada je stigla i konačna pobjeda, barem kada je u pitanju proces. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donijelo je rješenje kojim se nalaže da je za izgradnju male hidroelektrane Barilović potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš, kao i postupak glavne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu.
Eko Pan i Zelena akcija i ovog su puta od početka sudjelovali u postupku, a uključili su se i WWF Adria, udruga Sedra Barilović, općina Barilović, veliku pomoć pružili su i karlovački speleolozi, a, zanimljivo, Karlovačka županija nije uopće dala svoje mišljenje.
Inicijativa “Sačuvajmo Koranu zajedno” tako je ostvarila još jednu pobjedu, a i dobila vremena za daljnje akcije u borbi za očuvanje Korane. (kaportal.hr)