Aktualno OG sada Ogulin

Radionice u Ivaninoj kući bajke

Ima li boljeg mjesta za održavanje radionice o interpretaciji kulturne i prirodne baštine od Ogulina – grada koji je zahvaljujući činjenici da je Ivana Brlić-Mažuranić pronašla inspiraciju za pisanje glasovitih “Priča iz davnine” upravo u čudnovatom krajoliku svog rodnog Ogulina, postao europski zavičaj bajke? Izgleda da nema, jer prema broju prijavljenih sudionika, kojih je više od 40, mnogi su pokazali zanimanje za radionicu koja će se sljedeći vikend održati u našem gradu.

Ova edukativna radionica o interpretaciji baštine namijenjena je turističkim vodičima, muzeolozima, kustosima, čuvarima prirode, voditeljima turističkih zajednica, voditeljima turističkih agencija, djelatnicima interpretacijskih centara i svima koji žele razvijati izvrsnost i učinkovitost u interpretaciji hrvatske prirodne i kulturne baštine.

Cilj radionice je profesionalizacija i razvoj struke, i to na dvostruki način. U teorijskom dijelu vrhunski predavači i stručnjaci iz područja interpretacije baštine, interpretacijskog planiranja i kulturnog turizma govorit će o definiranju interpretacije baštine, njenim glavnim načelima, ulozi i značaju u kulturnom, gospodarskom i sociološkom razvoju zajednice. U praktičnom dijelu sudionici će se zorno osvjedočiti kako interpretacija nipošto nije šturo iznošenje faktografije, nego prije svega zanosna i intrigantna igra bezbrojnim baštinskim značenjima, i to na – osobnom primjeru.
“U tu svrhu svi koji dođu u Ogulin neka sa sobom ponesu predmet koji za njih ima osobni značaj. Kad jednom o plišanom medvjediću, ključu stare kuće ili izblijedjeloj fotografiji ispričate vlastitu priču iz davnine teško ćete se u interpretiranju zaustaviti ma gdje da se zateknete”-poručili su organizatori radionice: Interpretirajmo Hrvatsku, Ivanina kuća bajke i Muze.

Kotizacija za sudjelovanje na radionici iznosi 650,00 kn za članove Hrvatske udruge za interpretaciju baštine, a 850,00 kn za one koji nisu članovi.

Prijave su završene, a obzirom na iskazani interes slična bi se radionica mogla i ponoviti. Da je bilo kapaciteta i ovog puta bi se povećao broj sudionika, no to nije bilo moguće.