Aktualno Županija

Školski odbor odlučio: Snježana Erdeljac reizabrana za ravnateljicu Mješovito industrijsko – obrtničke škole

Nakon pravog malog rata oko izbora ravnatelja Mješovito industrijsko-obrtničke škole između roditelja i nastavnika s jedne strane i osnivača, odnosno vlasti s druge strane, konačnu pobjedu su odnijeli nastavnici i roditelji. Naime, na današnjoj sjednici Školskog odbora četiri člana podigli su ruku za dosadašnju ravnateljicu Snježanu Erdeljac, bez glasa protiv jer se tri člana Školskog odbora ispred osnivača Karlovačke županije koji podržavaju kontra kandidata Roberta Erdeljca, nisu pojavila na sjednici.

Da podsjetimo, nakon što je bilo evidentno da je radni kolektiv premoćno na strani dosadašnje ravnateljice (na skupu radnika od 66 prisutnih 64 je glasovalo za Snježanu Erdeljac), predstavnici vlasti i emisari vladajuće stranke pokušali su pritisnuti roditelje u roditeljskom vijeću i umalo u tome uspjeli. Na jednoj od sjednica Roditeljskog vijeća više je glasova dobio Robert Erdeljac ali je kasnije glasovanje poništeno jer su glasovali i oni koji nisu imali pravo. Na ponovljenom glasovanju, u vrijeme kad je priča o pritiscima već procurila u javnost, aktualna ravnateljica dobila je tijesnu većinu. Nakon toga sve je trebalo biti formalnost jer zakon obvezuje predstavnike roditelja i nastavnika da na sjednici javno potvrde mišljenje baze. No, drami tu nije bio kraj jer je Karlovačka županija očito išla igrati na kartu opstrukcije, odnosno nitko od predstavnika osnivača se nije pojavio na Školskom odboru, ali nije se pojavila ni predstavnica roditelja, inače djelatnica gradske uprave Karlovca, pa nije bilo kvoruma za izglasavanja. Nakon toga roditeljsko vijeće razriješilo je svoju predstavnicu, izabralo novu koja je danas popodne potvrdila njihovu volju i s četiri glasa „za“ Snježana Erdeljac ostala je ravnateljica.

Ostaje pitanje zbog čega je vlast pokušala na ravnateljskom mjestu instalirati zbog prijašnjih odluka kontroverznu osobu umjesto ravnateljice na čijoj je strani bio kolektiv, s kojom su bili zadovoljni roditelji i koja je po općem mišljenju dobro vodila školu. Osim demonstracije puke političke moći, očito se dio razloga krije u tome što Snježana Erdeljac nije pristala sprovesti volju vlasti da se školski programi MIOŠ-a presele iz Domobranske ulice na škole na Gazi i škola tako faktički nestane kao subjekt, već je ojačala njenu poziciju.

U ovom slučaju Karlovačka županija više nema ingerencija ni mogućnosti da opozove izbor Snježane Erdeljac, sad bi samo pitanje formalnosti trebala biti potvrda nadležnog ministra na odluku Školskog odbora. (kaportal.hr)