Aktualno Županija

Četiri rijeke dižu cijene: Vikendice u Karlovačkoj županiji najskuplje u kontinentalnom dijelu Hrvatske

Istraživanje Njuškala za mjesec ožujak pokazuje nastavak trendova po kojima pada cijena nekretnina u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a raste na moru. Karlovačka županija u odnosu na ožujak prošle godine, pak, gotovo da nije imala promjena, odnosno one su posve neznatne. Na području cijele županije prosječna cijena kvadrata sa 607 eura u ožujku prošle godine neznatno je porasla na 610 eura, dok je u gradu Karlovcu u odnosu na ožujak 2016. cijena kvadrata neznatno pala – sa 770 na 768 eura.
Zanimljivo je, međutim, da su vikendice i kuće za odmor u Karlovačkoj županiji, što je nova kategorija koju Njuškalo predstavlja, najskuplje u kontinentalnom dijelu Hrvatske (računajući županije, odnosno bez Grada Zagreba). Razlika u cijenama između jadranske i kontinentalne Hrvatske je, dakako, ogromna – najskuplje su vikendice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (u prosjeku 2.505 eura po kvadratu), dok na “kontinentu” najviše treba izdvojiti za kvadrat vikendice u Gradu Zagrebu (836 eura), a od županija upravo u Karlovačkoj županiji – 643 eura. Na samom dnu je Požeško-slavonska županija u kojoj se vikendice i kuće za odmor prodaju gotovo u bescjenje – prosječna cijena kvadrata je jedva 226 eura, što znači da se mogu nabaviti čak i znatno povoljnije od toga!
Stanovi i kuće također su najskuplji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, posebno u Dubrovniku gdje je prosječna cijena kvadrata vrtoglavih 3.430 eura. Kuće su, baš kao i vikendice, najjeftinije u Požeško-slavonskoj županiji (u prosjeku 368 eura po kvadratu), a stanovi u Vukovarsko-srijemskoj (679 eura po kvadratu). (kaportal.hr)