Magazin Zabava

Sretan rođendan, Johnny!

Najpoznatiji glazbenik iz vremena Novog vala Branimir Johnny Štulić rodio se 11. travnja 1953. godine u Skopju.

Štulić je studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a istovremeno i svirao. Osnovao je prvi bend – Balkan Sevdah Bend. Godine 1977. mijenja naziv benda u – Azra.

Bend u kojemu su svirali i Jura Stublić, Marin Pelajić i Mladen Juričić, nije potrajao. Zbog teške naravi Johnnyja Štulića, odvojili se i osnovali Film.

No, kad se Štuliću , uz Borisa Leinera, pridružio basist Mišo Hrnjak, bend je nastavio sa sirkom. Objavili su
“Lijepe žene prolaze kroz grad”, pjesmu koja je najavila “Sunčanu stranu ulice”. Album je odmah prihvaćen dobro od publike pa je uslijedila jugoslavenska turneja.

Uskoro je snimljen album “Ravno do dna” dok su “Filigranski pločnici” bio najpopularniji album.
Kad su bili najpopularniji Mišo Hrnjak napušta Azru. Razlog: Štulićeva narav. Boris Leiner otišao je na služenje JNA, a Štulić 1983. Snima “Kad fazani lete”.

Nakon snimanja “Krivog srastanja”, Štulić 1986. odlazi u Nizozemsku. Kad se vratio u Zagreb, u bend ulazi i Jurica Pađen. Azra se počinje raspadati, Pađen i Leiner odlaze iz benda, a Štulić počinje samostalnu karijeru. 1989. i snima “Balkansku rapsodijomu“.

Kad je počela agresija na Hrvatsku, Štulić napušta Zagreb i odlazi u inozemstvo. Posljednja dva desetljeća sa suprugom Josefine živi u nizozemskom gradiću Houten blizu Utrechta te najavljuje tužbe protiv Croatia Recordsa, bivšeg Jugotona.

Potražuje 25 milijuna eura. 12 milijuna eura za razdoblje do 1991., a za ukradeni copyright od 1991. još toliko. U međuvremenu je preveo Božansku Ilijadu i Peloponeski rat, na You Tube stavio šest novih pjesama i jedini odbio sudjelovati u filmu Igora Mirković “Sretno dijete” o Novom valu. (vecernji.hr)

https://www.youtube.com/watch?v=d90TH5RGtPY