Aktualno Županija

Kandidati za gradonačelnika Karlovca i župana u kampanji smiju potrošiti po 600 tisuća kuna

Kandidati za gradonačelnika Karlovca i župana u kampanji smiju potrošiti po 600 tisuća kuna, oni ostalih gradova puno manje
Iako će službena predizborna kampanja trajati samo dva tjedna, od 7. svibnja do predizborne šutnje 20. svibnja, neslužbena se već odavno vodi i, kako se sada čini, glavni akteri neće biti previše štedljivi.
No, koliko će potrošiti stranke i nezavisne liste moraju dobro paziti – ne zato da ne bi otišle u minus, nego jer je propisano koliki iznos smiju izdvojiti obzirom na veličinu grada ili općine u kojoj se bore za vlast, imajući pri tom posebne račune.
Tako, primjerice, svaka stranka i nezavisna lista koja će se natjecati za Županijsku skupštinu Karlovačke županije smije potrošiti do 600.000 kuna, baš kao i za Gradsko vijeće Karlovca, koji spada u red velikih gradova. Toliko smiju potrošiti i kandidati za župana i gradonačelnika pa je to iznos koji bi mogao biti na raspolaganju Damiru Jeliću, Marini Novaković Matanić, Ivanu Vukoviću, Davorinu Andrijaševiću, Nikoli Badovincu, Davoru Bartolcu, Damiru Mandiću, Davoru Petračiću, Ivanu Viliboru Sinčiću…
Najviše 250.000 kuna smiju potrošiti na izborima za vijeća i gradonačelnike Duge Rese i Ogulina, budući ova dva grada spadaju u jedinice lokalne samouprave koje imaju više od 10.000 tisuća stanovnika.
Manji smiju biti troškovi kampanje za vijeća i gradonačelnike Ozlja i Slunja, do 100.000 kuna, jer su ovi gradovi u kategoriji onih od 3.001 do 10.000 tisuća stanovnika.
U većini općina, pak, iznos je do 50.000 kuna, koliko je “granica” za jedinice lokalne samouprave s manje od 3.000 stanovnika.
Inače, odluka o raspisivanju izbora na snazi će biti od 20. travnja, a to znači da se tada raspuštaju vijeća i Skupština, da prijedlozi kandidatura moraju nadležnim izbornim povjerenstvima stići do 5. svibnja u 24 sata i da će izborne liste biti objavljene do 7. svibnja u ponoć. (kaportal.hr)