Aktualno Županija

Komora “udomila” dvije karlovačke tvrtke

Gospodarska komora u Karlovcu odsad je dom dviju mladih karlovačkih tvrtki koje su na ovom mjestu dobile sve što im je potrebno za pokretanje biznisa.

-Gospodarska komora Karlovac pomogla nam je ne samo kroz osiguravanje besplatnog ureda, korištenje besplatnog interneta, telefona, vode i struje. Ono što nam je najviše dalo vjetar u leđa je cijeli proces savjetovanja koji su nam omogućili i pomoć u pisanju poslovnog plana bez kojih ni ne bismo bili ovdje, a ne bismo mogli niti dobiti poticaje od Zavoda za zapošljavanje, rekao je direktor SIPA elektronike Matija Alanović.

Njihova tvrtka ušla je tako u tzv. Razvojni centar u sklopu Komore u Karlovcu, čiji predsjednik Zlatko Kuzman kaže da su ovime htjeli pripremiti poduzetnike da budu uspješni, a to je Komora usavršavala godinama.

– Naš tzv. Poduzetnički inkubator razlikuje se od većine sličnih projekata u Hrvatskoj jer mi pružamo i savjetodavne usluge. Taj sustav smo razvijali više godina, a kroz naše savjetovanje je tijekom godina prošlo 1900 poduzetnika, rekao je Kuzman.

Prvu godinu je boravak u prostoru HGK Karlovac besplatan, no u Inkubatoru za mlade poduzetnike imaju trogodišnji plan.

– Prva godina je potpuno besplatna, drugu godinu plaćaju simboličnih 30 godišnji najam, dok treću godinu on iznosi 60 kuna. Smatramo da je potrebno tri godine kako bi tvrtka stala na noge i postala spremna za natjecanje na tržištu, objasnio je Kuzman.

Karlovačko područje je industrijska regija pa je Kuzman izuzetno motiviran da pomogne u kreiranju novih poslovnih poduhvata mladim pametnim ljudima na području Karlovca tj. da spriječi njihovo iseljavanje.

Postoji ozbiljna namjera da se broj tvrtki u Poduzetničkom inkubatoru poveća. Iz Komore najavljuju kako će u svoju ideju uključiti još partnera kako bi se kapaciteti proširili i kako bi Karlovac zadržao svoju pamet u svrhu razvoja regije.

– Za sada surađujemo s Gradom Karlovcem i Karlovačkom županijom, no uskoro ćemo u svoje ideje uključiti značajno veći broj suradnika i partnera kako bismo proširili kapacitete za mlade poduzetnike. Uz to, tražit ćemo i sredstva iz fondova Europske unije, kaže Kuzman. (radio-mreznica.hr)