Aktualno Županija

Moj reizbor pokušao je spriječiti HDZ, a spasili su me roditelji učenika!’

PROSVJETNI SKANDAL Ispovijest zaprepaštene ravnateljice: ‘Moj reizbor pokušao je spriječiti HDZ, a spasili su me roditelji učenika!’

Uz Snježanu Erdeljac, za ravnatelja se, na njeno iznenađenje, kandidirao i bivši ravnatelj Šumarske škole Robert Erdeljac, koji je nezakonito upisivao učenike
S obzirom na njene rezultate u mandatu koji se bližio kraju, a pogotovo na činjenicu da se nije kandidirao nitko od nastavničkog osoblja škole, reizbor Snježane Erdeljac, ravnateljice Mješovito industrijsko-obrtničke škole Karlovac (MIOŠ), trebao je biti samo formalnost.
No, iznenađujuće je kandidaturu podnio i njezin kolega Robert Erdeljac, bivši ravnatelj Šumarske škole, koji je javnosti poznat po manipulacijama kojima se poslužio kako bi svojevremeno ostao na ravnateljskom mjestu te škole.

S jedne strane tako se našla ravnateljica koja je u samo jednom mandatu u školu povukla 1,5 milijuna kuna kroz razne programe i projekte, uredila sedam praktikuma i ime ove strukovne škole brojnim angažmanima i projektima pronijela puno dalje od Karlovačke županije, a s druge strane čovjek koji je nezakonito upisivao učenike u Šumarskoj školi, kuvertiranu smjenu koja mu se zbog toga spremala izbjegao ostavkom, a opet se našao na toj funkciji reizborom – koji, doduše, kasnije nije potvrdio tadašnji ministar Željko Jovanović.

Segmenti rada

No, tada, a i sada, Robert Erdeljac imao je nešto što Snježana nije, podršku HDZ-a, stranke koja ga je progurala na ravnateljsko mjesto u Šumarskoj školi te je po istom principu nastojala to učiniti u MIOŠ-u, gdje je Robert Erdeljac čak bio jedan od sedam članova Školskog odbora, tijela koje bira ravnatelja, gdje je predstavljao osnivača – Karlovačku županiju. Uvjetno rečeno predstavljao jer na sastanke ionako nije dolazio.

– U školi sam od njena osnivanja 1991. Prošli mandat ostvarila sam sve što sam zacrtala, a glavni plan mi je bio naglasak na praktičnoj nastavi, dakle da djeca nauče raditi ono za što se školuju te da škola postane prepoznata kao ustanova koja školuje dobar kadar. Kako sam u tome uspjela, smatrala sam da zaslužujem drugi mandat – rekla je ravnateljica Erdeljac.

Smatrali su to i njezini kolege s posla, jer joj je podršku na Radničkom vijeću dalo 62 od 64 zaposlenika, a na Nastavničkom čak 55 od 56 djelatnika škole.

Sapunanje smjene

Imala je tako sigurna dva glasa od kolegica Kristinke Jurčević i Vlatke Palatinuš, treći joj je osigurao Željko Vesić, šef Radničkog vijeća. No, za reizbor je trebao još jedan, jer je Školski odbor imao sedam članova. Od preostala četiri, tri su bila predstavnici Županije; uz kandidata Erdeljca kojega je zamijenila Nataša Horvat, na popisu su bili predsjednik Obrtničke komore Darko Stanković (HDZ) i bivši karlovački dogradonačelnik Dragutin Rendulić (HDZ). Presudni glas na vagi između osoblja škole koje Snježanu Erdeljac podržava gotovo stopostotno i politike koja joj sapuna smjenu, tako dolazi od predstavnika roditelja. Na Snježaninu nesreću, to je Nives Tariba, zaposlenica Gradske uprave Karlovca.

– Na Vijeću roditelja izgubila sam 13 naprema 9. Bio je to za mene šok, a onda sam shvatila da je mašinerija odradila posao. Došli su do osobnih podataka i kontakata roditelja, uslijedili su pritisci na njih, pričali su mi sami roditelji, i to vrlo konkretni. Poslodavac je jednom roditelju rekao kako bi bilo dobro da njegova supruga, članica Vijeća, podrži mojeg protukandidata, jer je nedavno imao inspekciju te da pazi što radi, preko jednog roditelja je lobirao predstavnik HDZ-a u njihovu mjesnom odboru, rekavši mu da bilo bilo pametno glasati za Roberta Erdeljca, i slično.

Rušenje kvoruma

No, shvatila sam da su u tom glasanju sudjelovale tri osobe koje uopće nisu bile članovi Vijeća roditelja pa sam o tome izvijestila prosvjetnu inspekciju, i rezultati glasovanja su poništeni. Na drugom sam njihovu vijeću prošla, no predstavnica roditelja Nives Tariba, kao i tri predstavnika Županije, nisu došla na sjednicu Školskog odbora pa su mi srušili kvorum. Imala sam zato mogućnost smijeniti predstavnicu roditelja, izabrana je Ivana Prahić, koja je došla na sjednicu te je ispoštovana volja roditelja, a ja sam potvrđena za ravnateljicu – kaže Snježana Erdeljac čiji će mandat postati formalan kad ga potvrdi ministar.

Pita se ravnateljica gdje je “pogriješila”, tj. gdje se zamjerila vladajućim strukturama te otkriva: – Na sastanku u Županiji prije tri godine otvorila se tema premještanja naše škole, jer smo podstanari u gradskoj zgradi od 1997. U kuloarima se pričalo da bi se u naše prostorije trabala useliti Katolička gimnazija. Taj dio me se ne tiče, to je stvar vlasnika, no MIOŠ me se itekako ticao, pa sam otvorila neka pitanja. Primjerice, rekla sam da nam prije preseljenja treba stvoriti uvjete i opremiti praktikume kao da se otvara nova škola, na cestu ne možemo, a ne želimo da nas razbacaju na nekoliko lokacija. To suprotstavljanje aktualnoj se političkoj garnituri očito nije svidjelo – tvrdi ravnateljica Erdeljac. (jutarnji.hr)