OG sada Ogulin

Festival znanosti

Festival znanosti, koji već petnaest godina u Hrvatskoj popularizira znanost s ciljem da je širi krug ljudi bolje upozna i razumije, počeo je i u Ogulinu, u ponedjeljak sa događanjima u Dječjem vrtiću Josipdol,  Gradskoj knjižnici i čitaonici te Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić.  Ove je godine tema Festivala vrijeme – fizikalno, psihološko, povijesno, meteorološko, astronomsko.
Festival se ove godine održava u ozračju 160. godišnjice rođenja jednog od najvećih hrvatskih znanstvenika Andrije Mohorovičića koji je, među ostalim, sastavljao vremenske prognoze od 1893. i utemeljitelj je Službe točnog vremena, održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, čiji je ministar Pavo Barišić ocijenio kako je već i tako veliki broj sudionika i programa pokazatelj značaja te manifestacije.
“Prema broju gradova koji sudjeluju na Festivalu znanosti na međunarodnoj razini – njih oko stotinu u dvanaest zemalja, moglo bi se reći da mi u Hrvatskoj spadamo u velesilu. Po ulaganjima u znanost nismo velesila, ali po entuzijazmu sigurno jesmo, a to pokazuje i ovaj festival”, istaknuo je.
U kreiranju programskog sadržaja sudjelovao je velik broj hrvatskih sveučilišta, studentskih udruga i pojedinaca te udruga vezanih za popularizaciju znanosti, a sadržaji su prilagođeni različitim dobnim skupinama.
Festival se održava u Brodu na Kupi, Čabru, Dubrovniku, Hvaru, Krapini, Malom Lošinju, Našicama, Ogulinu, Opatiji, Osijeku, Požegi, Puli, Rabu, Rijeci, Samoboru, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Valpovu, Varaždinu, Vukovaru, Zadru i Zagrebu.
Festival znanosti traje cijeli tjedan, do subote 29. travnja. Raspored događanja po danima i mjestima pogledajte OVDJE