OG sada Ogulin

Nacionalni dan hitne medicinske službe

Hrvatski sabor je 26. travnja 2013. godine, dan 30. travanj proglasio “Nacionalnim danom hitne medicinske službe”. Ovom se odlukom hrvatska hitna medicinska služba pridružila nizu svjetskih zemalja koje obilježavanjem Dana hitne medicine nastoje senzibilizirati javnost o važnosti i specifičnosti ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti te potaknuti građane da ispravnim postupcima pozivanja hitne službe doprinesu boljem zdravstvenom ishodu unesrećene ili oboljele osobe.

U tijeku je uspješna provedba reorganizacije hitne medicinske službe kojom je izjednačena dostupnost i podignuta kvaliteta usluge hitne medicine odnosno osiguran jednak standard na cijelom području RH. Razvijen je moderan sustav s dobro opremljenim, educiranim i snažno motiviranim zaposlenicima. Vizija Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu je (HZHM) ustrojavanje jedinstvenog sustava hitne medicine temeljenog na načelu sveobuhvatnosti, kontinuiranosti, dostupnosti i cjelovitog pristupa hitnoj medicinskoj službi, što jamči bolju učinkovitost te kvalitetnije, dostupnije i ravnomjernije pružanje hitne medicinske skrbi.

S tim je ciljem osnovan 21 zavod za hitnu medicinu u kojima radi ukupno 919 timova hitne medicinske službe s 2.822 djelatnika, od kojih je 627 doktora medicine, 1.322 medicinskih sestra i medicinskih tehničara te 873 vozača. Timovi hitne medicinske službe godišnje obave više od 1.500.000 intervencija. Zastarjeli vozni park hitne službe obnovljen je sa 128 suvremeno opremljenih vozila za hitne medicinske intervencije.
Također se započelo s osnivanjem odjela hitne medicine – jedinstvenog ulaznog mjesta pacijenta u bolnicu za hitno medicinsko zbrinjavanje – radi veće učinkovitosti i boljeg zdravstvenog ishoda. Uvedena je i specijalizacija iz hitne medicine, a samo 2012. godine odobrena je 51 specijalizacija iz hitne medicine. Danas 178 doktora medicine ima status specijalista hitne medicine, a 28 medicinskih sestra/tehničara su specijalisti hitne medicinske službe.

HZHM je prepoznao važnost edukacije djelatnika te je, u suradnji s Ministarstvom zdravlja, osmislio i organizirao edukacijske programe koje je od listopada 2011. g. završilo gotovo 1.200 djelatnika hitne medicinske službe.