Aktualno Županija

Čak 80 posto mladih iz Karlovačke županije zainteresirano je za poduzetništvo i zapošljavanje.

Pokazalo je to istraživanje provedeno u 5 gradova i općina Karlovačke županije u sklopu projekta Program za mlade Karlovačke županije koji provodi Županijski savjet mladih i udruga Carpe Diem.

– Najveće područje interesa za mlade na području Karlovačke županije je poduzetništvo. 80 posto mladih ispitanika smatra da bi se najveća pažnja trebala posvetiti tom području u budućem programu za mlade Karlovačke županije. Na drugom mjestu su prostori za mlade, odnosno mjesta gdje mladi mogu provoditi slobodno vrijeme i pohađati neformalne edukacije, objašnjava Aleksandra Podrebarac iz udruge Carpe Diem.

Mladi se informiraju na društvenim mrežama
Doznalo se i da je razina informiranosti mladih u Karlovačkoj županiji niska. Institucije bi se trebale više oglašavati preko društvenih mreža, a manje preko tradicionalnih sredstava komunikacije ukoliko se obraćaju mladima, zaključeno je iz istraživanja.

– Mladi su istaknuli kako se informiraju putem društvenih mreža i preko prijatelja, samo jedan mali postotak mladih iznosi da se informiraju putem “klasičnih” medija, ističe Podrebarac.

Mladi bi više voljeli da usluge koje im pružaju institucije, organiziraju u obliku savjetovališta, udruga i slično.

– Jedan od velikih problema koje mladi imaju su institucije. Mladi bi više htjeli da mogu dobiti usluge i informacije kroz udruge ili organizacije civilnog društva, dakle na neformalnoj razini, kao što su savjetovališta, pojašnjava Podrebarac.

Bit će organizirano 5 tematskih cjelina u 5 radionica
U sklopu projekta za ovu populaciju organizirano je 5 tematskih radionica i edukacija, od kojih prva kreće već danas.

– Radionice će biti organizirane po područjima koja ćemo obrađivati. Prva radionica je o obrazovanju i informiranju mladih, a počinje već danas u Centru za mlade na Grabriku. Voditeljica radionice bit će Emina Bužinkić iz Mreže mladih Hrvatske, rekla je Irena Božičević, viša stručna suradnica za sport i problematiku mladih u Karlovačkoj županiji. (radio-mreznica.hr)