Kolumne S vama kroz svaki dan Žena zna

Žena u pedestima! Rekli bi, to je nemoguće!

Do prije par godina poznato smijuljenje novinskim natpisima, rodila u 64-toj, zaljubila se u 55-toj i doživjela ponovno rođenje. Ponekad nam se čini da su mnoge stvari nemoguće ili nismo skrojeni za njih. Odrastajući na brdovitom Balkanu, u još uvijek jako patrijarhalnoj i zatucanoj sredini, žena je zakočena„ moranjem“, „trebanjem“, podređenosti u svakom smislu „svom čovjeku“ sa predodžbama o izvrsnom seksu na 3 minute s guza (iako nemam ništa protiv niti jedne poze) i nebitnosti svog osobnog zadovoljstva životom, progovoriti o ljubavi u 50-toj godini je kao „Zvjezdane staze“, 49. nastavak.
Strah
Nagomilana teška iskustva kroz život neprestano joj ubijaju vjeru u onu zaista iskrenu, do dna srca i do kosti pripadanja, ljubav. Strah i oprez postaju sastavni dio našeg života. Što više godina imamo, to se oni sve više pojačavaju. U takvim uvjetima, očekivati da će vas ponijeti moćniji zanos ljubavi nego što ste ga osjećali u 20-tim godinama, izgleda prilično neostvarivo. Kad se prisjetimo dvadesetih, koliko je svijet bio ružičast i kako se samo lako bilo zaljubiti, a svaki koji te pogleda bio je primijećen. U 50-toj su pogledi samo potvrda ženstvenosti.
Žena u pedesetim vlada svojim tijelom, emocijama, socijalnim statusom i postaje zaista svjesna kako je preostalo malo vremena za iskrenu predanost. Ukoliko se oslobodi onoga elementa prednosti vanjskog izgleda nad duhovnošću tipa koliki mi je trbuh, koliko imam celulita, gdje mi koža visi, žena postaje svjetlo svake prostorije u koju uđe, a od osmijeha i blistajućeg pogleda ne možeš vidjeti niti jednu boru na njenom licu. Na utegnute majice tinejdžerki ona odgovara galantnim ili romantičnim kombinacijama koje su na tankoj liniji između senzualnosti, seksipila i erotičnosti. Beskrajno se smiješi gledajući ih i prisjećajući se svoje nezrelosti i mladosti. Niti kilaža preko stotke ne mogu ubiti njen duh, a svaku koščicu pokrivenu namreškanu kožom, nosi s ponosom.
Niti jedna plastična operacija i niti jedna dijeta ne mogu pomoći ako je srce žene mrtvo.
Crveni karton prošlosti
Što vrijeme više prolazi, to žena iznad 50-te, sve više voli sebe i svoj život, jer zna da joj ga nitko ne može toliko uljepšati koliko ona sama. Konačno, ona iskrena i predana ljubav dolazi zbog nje same, bez kucanja, naglo i opijajuće. Nemoguće joj je promašiti taj događaj u životu, ako je postigla ljubav prema sebi. Sve bivše ljubavi i promašaji postaju smiješne epizode kojima više ne pridaje značaj. Baca se u krilo upravo onoga tko ju je napokon zaslužio, kome će ona biti pilula spasa, savijajući svoj celulit u seksualnom zanosu i kuhajući opijajuća jela. Sa malo novca čini čuda, primjenjujući starinske recepte za ljepotu, jer ona je ljepotica duha.
Ona prestaje biti sve drugo osim ŽENE, iako je možda već i baka.
Nije je briga što pričaju
Okolina se počinje čuditi kako to da je voli mlađi muškarac, a zapravo taj isti voli upravo njen duh i senzualnost upravo u ovim godinama. U potpunosti je posvećena ostvarenju sebe kao žene i više nema tajni za nju, iako se ponekad igra zbunjene djevojčice radi dodavanja šarmantnih začina. Više joj nije važno ima li muškarac novaca, aute, stanove, siguran posao, jer ona je okrenuta sasvim drugim stvarima u životu, budući je materijalno stavila u spremište, a duhovna i fizička pripadnost zauzimaju najvažnije mjesto u njenom životu i počinje živjeti. Sva njena obiteljska ostvarenja su realizirana i napokon ljubi beskrajno bez utega. Blago onom tko je ljubi. Pomalo je i sebična, jer zna da će živjeti dugo poslije svog odlaska s ovog svijeta, ne samo u emocijama svoje djece, nego i u krevetu i noćima voljene osobe. Ne brinite, to nije negativna sebičnost, već zalog za budućnost onoga kome se predala. Živjeti makar sitno godina u zagrljaju iskrene ljubavi stvara od nje ženu i od njega muškarca u pravom značenju tih riječi.
Nemojte se bojati!
One žene koje ovo ne uvide puno su brojnije, a svako jutro tramvaji i autobusi u zoru njihov su dom. Nedovoljno počešljana kosa, nepažljivo oprani krmelji i ugasli osmijesi su imidž. Nastavljaju se koprcati u „moranju i trebanju“ i njima je zapravo posvećen ovaj tekst.
Probudite svoje godine u sebi.
Nemojte gubiti život u salonima za uljepšavanje.
Nemojte se bojati!
Prelijepe ste…..
Nela Servantes Pamuković