Aktualno OG sada Ogulin

Sadimo zajedno-odličan projekt učenika i djelatnika Prve osnovne škole!

„SADIMO ZAJEDNO“

Projekt sadnje školskog vrta i voćnjaka dugo je sanjan san većine djelatnika i učenika Prve osnovne škole. Početkom prošle školske godine prijavili su se s projektom sadnje školskog voćnjaka „Sadimo zajedno“ na natječaj Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i nakon njihovog pozitivnog mišljenja prionuli na posao, zasadili su niz autohtonih sorti krušaka i jabuka, crnog i bijelog duda, lijeske, bobičastog voća i začinskog bilja. Također su uredili i zasadili začinsko, ljekovito i ukrasno bilje u novom kamenjaru. Kako u našem okolišu prevladava vazdazeleno drveće, kupili su i posadili zakonom zaštićene grmove božikovine i tise . Time su obogatili nastavu, tako da učenici ono o čemu uče mogu vidjeti, opipati i njegovati u neposrednoj blizini.

Poslu su pristupili ozbiljno, trudili su se svaki zahtjev zorno i istinski ispuniti. Kad su stigli rezultati, bili su presretni, škola bila je jedna od devet osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, izabrana za financiranje predloženog projekta.

Voditeljice projekta su učiteljice biologije, Marina Kirasić i Diana Franjković. Nositelji projekta su učenici sedmih razreda, a projekt „Sadimo zajedno“ podržala je Poljoprivredna savjetodavna služba Karlovac, podružnica Ogulin, čiji su djelatnici svojim znanjem , ljubavi prema prirodi i održivom razvoju te savjetima, pomogli u podizanju, sadnji i uređenju školskog voćnjaka.

U projekt su se uz učenike i djelatnike, uključili roditelji, fizičke i pravne osobe. Donirali su zemlju, kamen, gnojivo, stupove za kompostište, spremnike za vodu i drugo. U trgovinama su uvijek dobili popust na kupljeno, pa su ušteđenim novcem dodatno oplemenili školski voćnjak. Također, vlasnik rasadnika „Displantarium“, Zvonko Šporčić, u kojem su nabavljali potrebne sadnice, nesebično ih je savjetovao i donacijom dijela sadnica puno pomogao.

Domari škole, ravnatelj, roditelji i učenici, odradili su velik dio posla na uređenju prostora za školski voćnjak, te na krčenju, čišćenju, postavljanju ograde i poučnih panoa. U projekt su se uključili učenici šestih i osmih razreda, koji sudjeluju u održavanju i uređenju školskog vrta i voćnjaka. 

Tijek projekta odvijao se u fazama, u muzeju Mimara,14.prosinca 2015.godine primili su nagradu i priznanje za razvoj i širenje volonterizma “Otisak srca“, u prosincu, 2015.godine održali su prvi radni, produktivni sastanak na kojem su dogovorili tijek radova u podizanju i sadnji školskog voćnjaka, a u 2016.godine u suradnji s Poljoprivrednom savjetodavnom službom iz Karlovca ,podružnica Ogulin, sastavili su konačan popis potrebnog materijala i sadnica za podizanje voćnjaka.

U veljači su vrijedni sedmaši, uz pomoć ravnatelja i učiteljica biologije, pripremili teren za sadnju školskog voćnjaka. Stara i bolesna stabla su uklonili, očistili smo stare zarasle, podivljale živice i očistili okoliš budućeg školskog vrta.

Nakon čišćenja, vrijeme na našem području je bilo nepovoljno, hladno, sa snijegom i kišom, pa su to vrijeme iskoristili za edukacije i kontakte. Poticali su suradnju škole i roditelja, privatnih i javnih tvrtki, s ciljem razvijanja volonterizma u našoj zajednici. Podigli su ogradu i zatvorili prilaze vrtu, kako bi zaštitili i očuvali mlade i osjetljive biljke, ali i uređeni okoliš.

Kako je u travnju još uvijek bili hladno, tek 10. svibnja postavili su kamenjar u kojem su posadili i posijali začinsko bilje. Ujedno su postavili edukativni pano. Na njemu su dane informacije i podaci o projektu „Sadimo zajedno“, vrstama i sortama biljaka, kao i niz fotografija koje prate slijed nastanka školskog vrta i voćnjaka.

U prilazu školi također su uredili prostor na zelenoj površini, posadili Japanski crveni javor i biljke trajnice, a na travnatim površinama vrlo rijetke i zakonom zaštićene sadnice iz Rasadnika Hrvatskih šuma u Oštarijama.

Povodom dana Prve osnovne škole, projekt je prezentiran posjetiteljima te u školskom listu „Klek“.