22. lipnja: Danas obilježavamo Dan antifašističke borbe

U spomen na osnutak prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu, Prvoga sisačkog partizanskog odreda koji je osnovan 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovici pokraj Sisaka, na današnji dan obilježavamo Dan antifašističke borbe.

Nacistička je Njemačka 22. lipnja 1941. godine ujutro napala Sovjetski Savez u akciji kodnog naziva Operacija Barbarossa, čime je poništen Ribbentrop-Molotov pakt o nenapadanju između te dvije sile.
Zbog novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije u Sisku našli su se u opasnosti pa su se iz grada povukli u okolicu, najprije u selo Žabno, a zatim u Brezovicu. Ondje su osnovali odred, koji je od prvih dana postojanja izvodio diverzije, osobito na željeznici.
Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janjić Capo i komesar Marijan Cvetković. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borili su se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjelo je 38 boraca.
Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske bilo je oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa.
Današnji dan državni je praznik, a diljem Hrvatske polažu se vijenci uz spomenike antifašističkim borcima.

Mnogi su, naravno, iskoristili ovaj praznik za spajanje neradnih dana i kao priliku za još jedan produženi vikend. Pa kad je tako pogledajmo da li će nas poslužiti vrijeme. Accuweather  za Ogulin predviđa ovakvo vrijeme:

 

One koji će možda iskoristiti slobodne dane i skoknuti do mora donosimo Accuweather vikend prognozu za obližnju nam Crikvenicu.

 

Facebook Comments