Aktualno Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Gradonačelnik

Mlada garnitura ogulinske vlasti vjerojatno se ne sjeća svih epizoda serije RTV Zagreb „Velo misto“, koja je zahvaljujući velikom spisatelju Miljenku Smoji snimljena negdje 1980. godine. Iza Miljenka Smoje u tom uratku stoji fabula i duh serije koje se ne bi posramio nitko ni u prijašnjem niti u današnjem vremenu. Koliko je Smoje udaljen ili približen Marinu Držiću, Ranku Marinkoviću ili nekom trećem borcu za slobodu misli i egzistenciju naroda, nije bitno, ali je bitno da je bio specifičan. Zbivanje Veloga mista smješteno je u prvoj polovici 20. stoljeća, točnije od 1911. do 1945. godine u eri nogometne euforije oko Ajduka i trenutačne talijanske vlasti u Splitu za koju je meštar (brico) rekao kako iz ove butige nije izaša’, a čet’ri je države prominija.
Ovu kolumnu, uz dosta napora, pišem iz dva razloga. Prvi je razlog što je danas Dan antifašističke borbe u Republici Hrvatskoj, antifašističke borbe na koju se, barem u preambuli Ustava RH, oslanja društveno uređanje naše domovine. Da li samo deklarativno dalo bi se zaključiti kada bi obnovili seriju Velo misto i uočili s kojim žarom su Splićani i svi Dalmatinci pružali otpor talijanskom fašizmu, za razliku od danas kada se slave braniteljski sdrugovi (u Splitu i Jasenovcu, na primjer) s obilježjima „Za dom spremni“, uklesanim na javnim pločama. Sigurno nisu u pitanju samo Split i Jasenovac! Zato je bilo lijepo slušati govor Sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, na proslavi u Brezovici danas, kada je rezolutno zaključila gledajući u Bandića: Ili si antifašist ili fašist, aludirajući kako Bandić prinosi cvijeće u čast antifašista, a u isto vrijeme daje nagradu jednom Jakovu Sedlaru, zaboravljenom vaterpolskom golmanu Mladosti i danas nezaboravljenom teškom desničaru. Licemjerno je to, zaključila je Ikić Baniček uz poklič: Smrt fašizmu, sloboda narodu!
Drugi razlog pojave ove kolumne odnosi se na gradonačelnika Velog mista (šjor načelnika), kojega je odglumio Boris Buzančić i koji me je posebno zaintrigirao. O tomu sam već bio pisao, ali negdje pred deset i više godina, ukazujući kakvoga bih gradonačelnika ja volio vidjeti u Ogulinu. Vi stariji se sjećate Velog mista, Borisa Buzančića (koji je sasvim slučajno i uživo obnašao dužnost gradonačelnika, ali u Zagrebu). Šjor načelnik u Velom mistu bio je rado viđen gost, a radio je cijeli dan; dopodne i popodne, razgovarao je sa svima u svako doba. Popodne bi sam obilazio grad da na miru uoči neke komunalne nepravilnosti u gradu, a sa svojim podčinjenima i sa svim građanima razgovaro je na „ravnoj nozi“. Tako je, recimo, škovacina (smetlara) pozdravljao s: Dobar dan Vaša visosti. (škovacina je glumio Špiro Guberina), a radnika na održavanju plinske rasvjete s: Dobra večer Vaša svjetlosti. Svi su bili zadovoljni: gradonačelnik, službenici, radnici, građani, svi su sudjelovali i radili za svoj grad.
Podsjeto bih vas da su i u vrijeme društvenog mraka, koji je prethodio ovom blagostanju, predsjednici Skupštine i Izvršnog vijeća uvijek bili na raspolaganju građanima svakoga dana. Ako je građanin trebao bilo kakvu pomoć od ovih predsjednikâ, bili bi pozvani u ured, počašćeni kavom ili čajem i bivali saslušani. Dobili su obećanje da će se vlast pobrinuti za rješenje njihova problema, a da li je to bilo tako …
Danas gradonačelnici primaju stranke samo srijedom od 9 do 12 sati, ali su obično tada na iznenadnom službenom putu. Ostali dani u tjednu bili su zauzeti za krucijalna rješenja u korist građana. Što su napravili za grad i građane nije teško pobrojiti.
A posljednji zadatak ove kolumne je da nagovori novu vlast Grada Ogulina da nekako postane dio svih građana i Grada na cijelom području. Da uljuđenošću i stručnošću na kraju mandata stavi pečat na dobro obavljeni posao. Da građani osjete da je došlo do promjene vlasti, u komunikaciji i odnosu prema radu, kako bi u drugom njenom mandatu došli i opipljivi rezultati.
Krešimir Rendulić
(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)