Aktualno S vama kroz svaki dan Žena zna

NINA I SEVERINA – BORBA HEROINA

Kad spisateljici zapne knedla u grlu i prsti na tipkovnici, može samo reći kao i svaka ona žena koju ne možemo nazvati damom: „Pizda im materina!“
Čemu je to tako? Možda iz razloga što je ovih dana maternica fatalna estradna zvijezda. Zbog toga mi je posebno teško ovdje pisati što to Žena zna, jer se bojim kako ne zna. To su nam ovih dana vrlo slikovito prikazale Severina i Nina u borbi heroina. Još samo nisam odlučila da li njihove priče spadaju u kategoriju Žena zna ili Žena ne zna.
Draga Seve, od kada si „Travom zelenom“, pokazala kako za tebe ona nije samo pjesma već i uživancija u obranoj i osušenoj, pa preko jahte čije potpalublje i drvene oplate smo dobro kroz kamere upoznali i mi odrasli i skriveno naša muška djeca, iznenadila si me svojim predanim majčinstvom, suzama tihe i teške boli. Vjerujem da boli, ali kud pred cijelim hrvatskim narodom! Naime, prije svega, moram priznati, dobro si se prvi put udala. Svaka majka bi poželjela zeta milijardera i da joj je kćer bude zbrinuta i sretna. Mnoge nevine djevojke sanjanju o onom jednom jedinom iz ljubavnih romana. Eto tebe sretnice, pa ga našla! Kad ti više nije bilo bajkovito, uzela si dijete ocu i zamisli pustila suzu pred kamerama u najgledanijoj emisiji, jer otac želi biti sa svojim sinom na isti način kao i ti!!!
Ma koji besramnik!!!
Pored svega si još izgubila začeto dijete, kažeš zbog stresa koji ti je priuštio bivši muž i otac prvog djeteta. Zbog toga mi je kao majci i ženi, jako žao. Moram ovdje ipak prikazati  podatak koji si izostavila, a to je tvoja umjetna oplodnja. Naime, zadnje poznati podaci govore slijedeće: broj rođenih u odnosu na broj transferiranih embrija je 14,6 %. Zadnje poznati podatak iz 2012. (država se ovime sustavno ne bavi, vjerojatno „slučajno“) govori kako je iz 5477 ciklusa ostvareno 1485 trudnoća, a rođeno je 877 djece. Dakle, vrlo je moguće da kako nije stres utjecao na tvoj gubitak, jer je velika sreća biti rodilja u ovih 14,6 % umjetno oplođenih žena. Nadam se da ti je pri duši sad nešto lakše, jer ovo pokazuje kako trebaš opet pokušati.
Nina „bidna“, kud si se utrpala u priču sa Severinom? Pa ona je Seve Nacionale! Trčiš u Italiju kod bogatog muža, bježiš u Hrvatsku, pa bježiš u Bosnu. Žao mi te Nina što si slušala glupe odvjetnike koje si masno plaćala. Strašno je čuti kako si bila i u Bosni, zamisli, pune četiri godine. Jako mi je žao što si izbjegavala zakone i što nisi prijavila nasilje za koje onda nitko ne zna da li je i postojalo. Nina, da li si ikada čula da se jedno nasilje ne može opravdati drugim? Da li si ikada čula kako nema veze nasilje prema tebi sa otmicom djeteta, koja traje 6 godina? Nina, Nina da li si kada čula kako dijete ima pravo biti sa svojim ocem, jer ono to želi, ali maleno ne može izgovoriti želje? Jesi li čula da je Vrhovni sud konačno sudsko tijelo? Na koncu, objavljuješ napise svog djeteta kako ono ne želi da ga itko ikad uzme tebi. Pa zar nije normalno da to piše, kad drugog roditelja gotovo ni ne poznaje? Što misliš o tome kada tvoje dijete Nina sutra bude „guglalo“ priču o sebi, tebi i svom ocu?
Zamisli, vas dvije ste se pridružile akciji „I ja sam majka“! Pa šta je narod glup? Ček malo, pa i ja sam majka! Znamo da ste i vi majke. Tu sam zapela s bijesom, pa ću posebno tebi draga Seve, jer ti se Nina samo prikrpala,  objasniti što je to majka:
ona koja se diže svako jutro između 5 i 6 sati ujutro, stavi kavu za sebe i doručak za svoje pile koje mora ići u školu i vrtić, ona koja se na brzinu otušira, našminka i obuče za posao, ona koja večer prije priprema opeglanu odjeću za sebe, muža i dijete, kako bi bili brži ujutro, ona koju muž ili sama sebe i dijete vozi na posao, školu ili vrtić, ona čije dijete se jutrom trga da majka ne ode dok ga tete privikavaju na ostajanje, ona koja plače dok ide na posao, jer dijete nije s njom, a mora za plaću raditi, ona koja misli kako mu je, koje ocjene je dobio, da li se boji, ona koja ne spava poslije posla, jer bi se dijete igralo napokon sretno s majkom kod kuće, ona koja podgrijava ručak jučer spremljen, ona koja čita priče pred san i tek navečer dočeka malo mira za sebe, ona koja ne stigne depilirati noge, niti na miru popiti kavu u gradu, jer dijete traži igru, ona koja ne stigne posvetiti pažnju svojim prijateljicama. Gdje ti je sin Seve dok boraviš satima u salonima za uljepšavanje ili na pozornici? Planiraš li tada koja će biti iduća reklama u kojoj ćeš naplatiti svoje dijete ili planiraš što ćeš večeras skuhati za sutra?
Što je majka koja sama odgaja dijete? Ona kojoj se srce stiska od bola i tuge kad nema djeteta, jer je kod oca, ali je svjesna kako mora otrpjeti tu bol, naviknuti se, jer dijete treba svog oca bio on zadnji šonjo, kreten, kriminalac, zatvorenik ili bogati moćnik. Znaš li da majke vode svoju djecu u zatvor da tamo stvore odnos s ocem? Ova majka zna otrpjeti svoje boli, svoj egoizam radi sreće, sigurnosti i samopouzdanja djeteta. Tko je drage majke u ovoj priči najvažniji, dijete ili vas dvije?
Žao mi je vas dvije drage žene i majke, kako niste uvidjele koliko ste štete ovime nanijele ženama-majkama i ovom prilikom nisam mogla održati onu: „žene se trebaju držati zajedno“. Zašto? Zato što mnoge majke i žene nemaju s vama baš ništa zajedničko. Na žalost, sada nam više nitko neće vjerovati kada iskreno plačemo, kao što plaču majke djece u Klaićevoj.
Na kraju da li ste vas dvije napravile što Žena zna ili što Žena ne zna?
Lakše mi je ako si kažem kako ne znate što činite i tada vidim mogućnost kako će vaša djeca, kao i mnoga drugih razvedenih roditelja, sretno širiti ruke i letjeti u zagrljaj majke ili oca svaki put kad idu od jednog do drugog roditelja. Tada zasuzim, drage moje. Žao mi je, ali ne mogu me taknuti vaše suze koja znače odrastanje vašeg sina bez oca, jer su mi važnije one vaše djece od vaših. Bojim se kako ćete dočekati vrijeme kada će one teći zbog onoga što vaši sinovi čine vama. Tada vam više neće moći pomoći ni Šprajc ili ćete možda kod njega i tada javno kukati kako ste svojim sinovima dale sve, a oni vama tako.
Ako si rastumačim kako je ovo kada Žena zna, bolje je da ne završim ovaj članak onako kako sam ga i počela: „Pi…..!“
Nela Servantes Pamuković
(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)