Aktualno OG sada Ogulin

Za OGFB izdvojeno oko 200 tisuća kuna

Prije dva tjedna u Ogulinu je održan 12. Ogulinski festival bajke, kojeg je, prema prvim procjenama, posjetilo više od 17 tisuća gostiju. Osvrt na ovogodišnji festival i troškove, pripremili smo u dogovoru sa direktoricom Turističkog ureda Turističke zajednice Sonjom Drašković, koja je bez razmišljanja prihvatila naš prijedlog i odgovorila nam na nekoliko pitanja.
Koliko je bilo aktivnih sudionika u programu, dakle izvođača, glumaca, voditelja radionica i svih ostalih?
Aktivnih sudionika je bilo preko 180 sve skupa,  dakle glumaca, izvođača, voditelja radionica i    pripovjedača.
Koliko je od njih izvan Ogulina?
Predstave su sve u izvedbi vanjskih kazališta i škola, dvije predstave su bile u izvedbi izvođača iz Ogulina, tj. svi izvođači iz Ogulina koji su se prijavili na poziv za dostavu umjetničkog sadržaja,  jedna u izvedbi profesora iz OŠ Josipdol, ostalo je sve izvan Ogulina, koncerti također. Radionice su bile uglavnom u izvedbi ljudi iz Ogulina, na što smo jako ponosni i nadamo se da će tako biti i sljedećih godina, te da će sadržaj biti bogatiji i da će se svi truditi što više uključiti vođeni primjerom kolega i sugrađana koji su se i do sada uključivali, pa tako i ove godine.
Koliko su oni koštali, mislimo  sa svim troškovima?
Kad se zbroje svi troškovi festivala uključujući i vlakić, sudionike, tehniku i ostalo dolazimo približno do iznosa od 200.000 kuna, ali konkretni i točni troškovi će se znati po završetku knjigovodstvenog obračuna.
Tko je osmišljavao program?
Program festivala je kao i zadnjih 8 godina osmišljavao njegov umjetnički direktor Mario Kovač. No, važno je napomenuti da je tu veliku ulogu,  kao i svake godine imala i producentica festivala Aleksandra Kolić Puškarić.
Je li i ove godine u realizaciji sudjelovala Udruga OGFB i da li ona još uvijek postoji?
Udruga OGFB i Turistička zajednica grada Ogulina su bili suorganizatori od njegovih samih početaka, do ove godine, dakle 11 godina je Udruga radila na tome. Početkom 2017. godine je ona prestala sa svojim djelovanjem te je ovo prva godina da je festival proveden u samostalnoj organizaciji Turističke zajednice grada Ogulina.
Koliki su ukupni troškovi ovogodišnjeg Festivala bajke i na koji način, odnosno iz kojih sve izvora su pokriveni?
Ukupni troškovi festivala, kako je navedeno,  penju se do oko 200.000 kuna, a pokrivaju se iz različitih načina financiranja, tako je tu ključna potpora Ministarstva kulture, kao što svjedoči i posjet same ministrice, zatim dio sredstava ide iz Karlovačke županije, Grada Ogulina i Hrvatske turističke zajednice. Dio prihoda ide iz naplate ulaznica za vlakić Bubi, a dio od partnera festivala poput Splitske banke.