Aktualno Županija

Karlovački Trg J.Broza bit će Trg branitelja

Karlovački Trg Josipa Broza vrlo skoro mogao bi postati Trg hrvatskih branitelja,

Već je pokrenuta procedura temeljem zahtjeva osam braniteljskih udruga koje su se još bivšem gradonačelniku Jeliću obratile sa zahtjevom da ovaj karlovački trg umjesto imena Josipa Broza postane Trg hrvatskih branitelja. Za one koji ne znaju, Trg Josipa Broza u Karlovcu je cijeli prostor tržnice i tamošnjih zgrada, kao i dio između tržnog centra i Kauflanda.

Osam braniteljskih udruga pisalo Jeliću
Jelić je zahtjev dao u proceduru vijeću, a vrući krumpir dočekuje novog gradonačelnika Damira Mandića (HDZ).

Kako doznajemo, o prijedlogu branitelja trebalo bi se raspravljati već na sljedećoj, radnoj sjednici karlovačkog vijeća.

Gradonačelnik Damir Mandić, ako je suditi po izjavi koju je dao našem radiju, ne protivi se braniteljskom zahtjevu, te postavlja jasnu razliku između antifašizma i komunizma.

– Josip Broz Tito bio je na čelu totalitarnog režima koji se zvao komunizam. Osobno dijelim antifašizam i komunizam i svatko bi 2017. godine, tko je dobre volje i zdravog razuma, trebao biti antifašist, a ja se osjećam antifašistom. No, problem Josipa Broza je što je simbol totalitarnog režima koji je negirao sva ljudska prava. Osobno bih bio najsretniji kad bi u svim gradovima Hrvatske umjesto trgova Josipa Broza bili trgovi žrtava totalitarnih režima. To je na tragu europske svijesti koja prepoznaje žrtve totalitarnih režima kao žrtve koje uvijek moramo imati pred sobom, kaže Mandić.

Mandić: Nemam ništa protiv prijedloga branitelja
Na naš konkretan upit znači li to da je on osobno za promjenu Trga J. Broza, gradonačelnik Mandić odgovara diplomatski: – Nemam ništa protiv prijedloga branitelja, no osobno, kad promišljam u smjeru gradnje svijesti koja prepoznaje sve one nepoznate žrtve totalitarnih režima, osobno ih išao na to, kazao je Mandić.

Karlovac, inače, već ima Trg hrvatskih branitelja, a riječ je o prostoru pred sudom. Preimenovanjem Trga Josipa Broza postojeći bi se trg tako proširio. Točka bi se pak trebala naći na sljedećoj radnoj sjednici vijeća u kojem većinu ima HDZ. (radio-mreznica.hr)