Aktualno Županija

Karlovčanima od 2018. novi porez – na nekretnine, ali i prirez manji 2 posto – Mandić pozvao i poduzetnike da dignu plaće

Karlovčane od prvog dana iduće godine očekuje novi porez – na nekretnine, ali i manji prirez porezu na dohodak: umjesto sadašnjih 14, bit će 12 posto, koliko je i iznosio do 2015.

– Smanjenjem za tih 2 posto, građanima će se neto prihodi povećati, ali to je i poruka svima koji imaju mogućnost gospodarstvenicima, poduzetnicima, obrtnicima da i oni vide mogu li sa svoje strane učiniti napor da se našim sugrađanima povećaju primanja. Jer, očito je da je odlazak visokokvalificirane radne snage iz RH u najvećem broju slučajeva uvjetovan neadekvatnim primanjima. Voljeli bismo biti bar mali dio tog rješenja, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.

Govoreći o porezu na nekretnine, napomenuo je kako u Gradu vjeruju da on neće biti velik udar na građane, te da će u kolovozu svi dobiti upitnike koje trebaju ispuniti i vratiti u Gradsku upravu. Njeni zaposlenici koji na tome budu radili bit će s njima u stalnom kontaktu, a i sve informacije moći će naći na www.karlovac.hr. Tako mogu sudjelovati i o javnoj raspravi o prijedlogu odluke o lokalnim porezima.

Ovaj na nekretnine, po riječima pročelnice Lidije Malović, zamijenit će porez na kuće na odmor, komunalnu naknadu i spomeničku rentu. U odnosu na ovo potonje davanje, neće se znatnije mijenjati, obračunavat će se godišnje, građani će ga plaćati kvartalno, a poslovni subjekti mjesečno i to Gradu, ne Inkasatoru.

– Očekujemo nešto veće prihode zbog povećanog obuhvata obveznika – plaćat će ga i državne, županijske i ustanove u vlasništvu Grada; izuzetak su crkveni objekti gdje se obavljaju misni obredi – i novih parametara: starosti i stanja objekata. Za one izgrađene prije ’71 bit će nešto niži, manje će se plaćati za neuseljive i neupotrebljavane, a skuplje za luksuzne, primjerice, s bazenom iako u Karlovcu takvih nema puno. Podatke ćemo prikupljati do kraja godine kako bismo bili spremni početkom iduće za izdavanje rješenja, najavila je Malović (kaportal.hr)