Aktualno Županija

Karlovačka županija među proračunski najtransparentnijim u državi

Karlovačka županija i ove je godine među najtransparentnijima u državi.
Priznanje za transparentnost dobila je danas u Kući Europe u Zagrebu, a temeljeno je na istraživanju, analizi i komparaciji proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave Instituta za javne financije. IJF je transparentnost mjerio brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica i od mogućih pet Karlovačka županija ima sve. Istraživanje je provedeno od studenog 2016. do ovogodišnjeg ožujka.
Kao još 13 županija, Karlovačka županija objavila je godišnji izvještaj za 2015., polugodišnji izvještaj za 2016., prijedlog proračuna za 2017., izglasani proračun za 2017., te proračunski vodič za građane.
I inače su županije, po ocjeni IJF-a, vrlo transparentne, s prosječnom ocjenom 4,6, gradovi su dosta dobri, prosjek im je 3,7, no općine još nisu dovoljno transparentne – njihov je prosjek 2,8.
Od 5 gradova u Karlovačkoj županiji, peticu za transparentnost zaslužili su Duga Resa i Ozalj, a četvorku Karlovac, Ogulin i Slunj jer nisu imali objavljene proračunskei vodiče za građane.Svih pet proračunskih dokumenata od 17 općina u županiji su objavili Barilović, Ribnik i Tounj i zaslužili peticu, četvorku Josipdol, Kamanje, Lasinja, Netretić, Rakovica i Vojnić, a trojku Bosiljevo, Cetingrad, Draganić, Generalski Stol, Krnjak, Plaški, Saborsko i Žakanje.
Po broju objavljenih dokumenata i gradovi i općine transparentniji su od prosjeka u državi pa je po prosjeku svih lokalnih jedinica na svome području Karlovačka županija na drugom mjestu, s ocjenom 3,9; bolja je samo Primorsko-goranska, sa 4,2. IJF je istražio proračunsku transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica – županija, gradova i općina.
(KAportal)