Aktualno Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Ogulinski birači progledali

Vrlo korektno je novi gradonačelnik već na 2. gradskoj sjednici ponudio uvrstiti u dnevni red i Aktualni sat, svjestan rizika koliko ta točka dnevnog reda može biti neugodna. Ne samo korektno, već i hrabro. Naime, gradonačelnik je na ovoj poziciji svega 20 dana, a za velikog nevremena koje je grad Ogulin zahvatilo 16. lipnja ove godine, bio je službeno odsutan radi nekog savjetovanja svih gradonačelnika u Hrvatskoj.

Kao i obično, Aktualni sat je ponuđen oporbi, ne vlasti, pa je tako bilo za očekivati da će se vijećnici HDZ-a uključiti u postavljanje aktualnih pitanja.

Iznenađujuće političan bio je predsjednik Županijske skupštine, kao prvo ime gradskih vijećnika, Ivan Vučić, koji je predložio da se u budući plan razvoja Grada uključe sve stručne osobe, bez obzira na svjetonazor i pripadnost bilo kojoj stranci. I pitanje gradonačelniku mu je bilo korektno. Vučić je, međutim, nastupao na ovoj sjednici nekoliko dana prije neopozive ostavke kao čelnik gradske organizacije HDZ-a. Njegov nasljednik na funkciji župana, Jelić, očito nema sentimenta prema gubitnicima. Tu treba tražiti korektnost Vučića. Izmiče mu tlo pod nogama u HDZ-u, možda bi se moglo naći kakvo mjesto u vladajućem SDP-u?!

Mirela Milanović postavila je uzaludno pitanje, a Zlata Kurelac bila je provokativnija, pa je upitala gradonačelnika kada će se početi graditi novi dječji vrtić, (a HDZ još nije završio ni započetu dogradnju na osnovni dio koji, poznato je, ne zadovoljava stručnim standardima).

Profesor Magdić, pak, uletio je u prazno. Čudno je da on, iz obrazovne struke, nema pojma da se ta obrazovna reforma provodi na državnoj razini pod „pokroviteljstvom“ Sabora i nekakvog sklepanog povjerenstva (to upadljivo dobro zvuči kada to kaže premijer Plenković koji povjerenstva osniva i za brisanje svakakvih sadržaja sa spomen obilježjima). Ne bih se čudio ni da je tako nešto izbacio Bernardić kao predsjednik SDP-a, ali i to bi bilo izvučeno iz nekog konteksta, jer on nije profesor pa zna da se reforma obrazovanja, tzv. kurikularna, ne provodi po jedinicama lokalne samouprave, već na državnoj razini, kako je gradonačelnik i odgovorio.

Biser od pitanja ostavio sam za kraj, iako je postavljeno prvo. No, toliko je upečatljivo, da je potrebno na njega potrošiti više vremena jer je indikativno. Naime, bivši predsjednik Skupštine, Milan Sabljak, postavio je genijalno pitanje: U kojoj su fazi projekti za retenciju obrane od poplave grada Ogulina, kako napreduje otkup zemljišta za umjetno jezero, kada će biti izdana građevinska dozvola i – kada će početi radovi?!

Pa, ako je i od tako važne uzdanice HDZ-a, previše je. Što reći za takav ulet po pitanju retencije, ako se sjetimo da je zadnja katastrofalna polava bila 1999. godine? Još te godine Vlada RH donijela je odluku i zadužila Hrvatske vode da realiziraju retenciju na rijeci Dobri, kao optimalno rješenje protiv budućih poplava. Punih 17 godina od poplave, stalno pod lokalnom vlašću HDZ-a, mrcvarilo se oko priprema projekata, za koje nisu bile zainteresirane ni Hrvatske vode, kao investitor, ni ogulinska vlast, kao ugrožena. I sada nakon 17 godina HDZ pita gradonačelnika sa stažom od 20 dana, kada će početi radovi? A po Hrvatskim vodama, ta se retencija neće nikada izvesti, ako lokalne vlasti ne nađu nekog „sponzora“ koji će investitora natjerati da se primi posla.

Istupi svih ovih vijećnika su dokaz da je HDZ u šoku! Kako se moglo dogoditi da jedna takva stranka u Ogulinu izgubi izbore za najvišu funkciju u Gradu? To HDZ-u nije jasno; ni lokalnom, ni regionalnom, a ni državnom. Zato su izgubili kompas. Svojevremeno je kum Šeks naglasio da je ogulinska organizacija bastion HDZ-a za cijelu Hrvatsku.

Danas je to Bastille, ne bastion, kume!

Piše: Krešimir Rendulić
(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)