Aktualno OG sada Ogulin

Prvih mjesec dana nove gradske vlasti!

Danas se (nedjelja, 9. srpnja) navršava  točno mjesec dana od kako je novi gradonačelnik Dalibor Domitrović stupio na svoju dužnost. Tim povodom, OGportal pripremio je s njim intervju, u kojem smo doznali kakvo je stanje zatekao i što će činiti dalje.
Što možete reći o ovih mjesec dana vladanja gradom?
Mogu reći da je bilo burno i dinamično, puno je zahtjeva, upita, želja, očekivanja su velika, a prošlo je malo vremena. Obavio sam puno razgovora, kako sa predstavnicima  tvrtki i ustanova u vlasništvu Grada, tako i sa institucijama koje nisu u vlasništvu Grada, ali su bitne za grad i povezane su sa funkcioniranjem života u gradu. Npr. odrađeni su neki konkretni potezi, odrađene su prve aktivnosti oko uvođenja led rasvjete, osiguran je prostor za dolazak Zavoda za javno zdravstvo, pripreme za informatizaciju gradske uprave, vrše se pripremne radnje za reorganizaciju gradske uprave i još čitav niz aktivnosti vezanih za razne udruge i društva u gradu.  Obavljeni su i razgovori sa nekim tvrtkama koje su izrazile želju za širenjem proizvodnje i već su neke aktivnosti poduzete, ali o tome drugom prilikom.
Ima li, već sada, uočenih kostura iz ormara bivše vlasti,  kakvo ste stanje zatekli, posebno u gradskim firmama?
Za sada nam je jedan od većih „kostura iz ormara“ bivše vlasti Izvješće Radio Ogulina sa održane skupštine ROG-a gdje smo doznali da je gubitak za 2016.godinu oko 280 tisuća kuna. Mogu reći da tih „kostura“ ima još, ali nisam došao tražiti kosture nego raditi na razvoju grada i stvaranju boljih uvjeta za građane. Sve „kosture“ i nepravilnosti, ako ih bude u budućnosti,  oštro ću sankcionirati i javno objaviti.
Mandat vam je počeo “zanimljivo”- već nakon par dana Ogulin je pogodila tuča. Je li gotova procjena štete i što dalje?
Da, nažalost, pogodila nas je vrlo teška vremenska nepogoda. Zaprimljeno je oko 600 prijava za nastalu štetu, oformio sam  8 timova i od početka idućeg tjedna oni kreću na teren i vršit će provjere i izvide nastale štete. Nakon toga, podatci o nastaloj šteti se unose u digitalni sustav, a daljnji postupak preuzima Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta. Zadao sam rok od 15 dana za izvid i procjenu šteta i mislim da će u tom roku postupak biti završen.
Održane su dvije sjednice Gradskog vijeća, na drugoj su oporbeni vijećnici imali pitanja kao što su poslovi na retenciji, pomoć stradalima od tuče…Mnogi kažu da ste u odgovorima bili preblagi i prefini, pogotovo kad se zna tko ih je postavljao?
Moram priznati da su me pitanja malo iznenadila. Očekivao sam veću kreativnost od oporbe. Pitanje retencije koje je postavio Milan Sabljak je pitanje kojim se bivša vlast bavila 15 godina. Jasno je svima da se u mjesec dana  mandata  po tom pitanju ne može puno učiniti, pa me  pitanje začudilo, ali smatram da sam g. Sabljaku, direktoru HE Gojak, a znamo da je HE Gojak djelomično involvirana u projekt, kao i sam g. Sabljak koji je bio predsjednik Gradskog vijeća, tijela koje je predstavničko tijelo građana i tijelo lokalne samouprave, koje donosi akte u okviru svojih prava i dužnosti, u tom trenutku dao sasvim korektan odgovor. Nadalje, pitanje vijećnice Poljak-Kurelac izgledalo mi je kao da ne zna o čemu govori. Prozivka da je gradnja dječjeg vrtića bila dio mog predizbornog programa nije točna, što se može provjeriti na web stranicama sdp.ogulin.hr, a da je to i bilo dio programa u dvadeset dana, koliko sam ja na čelu Ogulina, vrtić se nije mogao izgraditi. Sjetimo se da bivša vlast nije uspjela dograditi  vrtić u dvadeset godina, a kamo u dvadeset dana, tako da pitanje vijećnice nije baš zvučalo razumno. Što se tiče pitanja o oštećenim krovovima grad za takve štete nema predviđena sredstva ali i taj problem je u postupku i pronašli smo način kako da taj problem riješimo, a da što manje opteretimo gradski proračun. Jesam  li bio preblag ili prefin u svojim odgovorima to je stvar percepcije, ali u svom mandatu očekujem mnogo pitanja pa vjerujem da će biti finih, ali i  grubih odgovora.
Održali ste sastanak s ravnateljima i direktorima gradskih poduzeća i ustanova. Je li točno da su neki ostali iznenađeni kad ste rekli da očekujete da svi daju mandate na raspolaganje?
Ne mogu reći da sam vidio iznenađenje na izrazima lica, mogu samo reći da sam zatražio mandate na raspolaganje i da su svi dostavili traženu dokumentaciju, a nakon pojedinačnih razgovora i iznesenih rezultata i planova od strane dosadašnjih direktora i ravnatelja,  donijet  ću konkretne odluke.
Hoće li biti reorganizacije gradske uprave i kada?
Reorganizacija gradske uprave svakako i to je bila jedna od važnijih točaka programa. Vrše se intenzivne pripreme, a za dva mjeseca očekujem i konkretne poteze.
Kakvi su planovi za proslavu Dana grada? Hoćemo li i dalje Dan grada obilježavati po dva tjedna ili ćete to možda skratiti na dan-dva?
Pozivi za prijedloge programa za proslavu Dana grada su otvoreni i javno objavljeni. Očekujemo prijave i prijedloge pa ćemo na osnovu njih donesti konkretne odluke. Neka događanja vezana za proslavu ne mogu biti održana u tjednu proslave, pa će biti održano tjedan dana ranije, dok će većina događaja biti održana u periodu od 8. do 14. rujna 2017.
Kad možemo očekivati prve rezultate promjena za koje su građani glasali? Hoćemo li morati dugo čekati?
Moram priznati da sam još uvijek u fazi snimanja i analiziranja postojeće situacije. Puno je posla. Intenzivno se radi na informatizaciji i reorganizaciji uprave jer, kako smo i govorili u predizbornoj kampanji, gradska uprava mora biti na usluzi svojim građanima, mora biti transparentna, a ne začahurena, i mora raditi proaktivno. To je prvi korak promjena koje su nužne i koje će pokrenuti sve ostalo. Mogu reći da prve konkretne poteze možete očekivati nakon proslave Dana grada.