Aktualno Županija

Karlovačka Palača pravde u novom ruhu, vrijednom 5,3 milijuna eura – pravosudna tijela od idućeg tjedna na staroj adresi

– Slavimo uspješnu implementaciju odličnog projekta u Hrvatskoj. Karlovački projekt ima dva dijela: obnovu ove zgrade i poboljšanje učinkovitosti pravosudnog sustava. Naše dvije zemlje uspješno su surađivale, kao i s Vijećem Europe koje je bilo partner na projektu, kazala je Astrid Versto, veleposlanica Kraljevine Norveške u našoj zemlji, na današnjem obilježavanju završetka projekta “Poboljšanje kvalitete i učinkovitosti pravosudnog sustava kroz razvoj infrastrukture i bolje upravljanje” u Karlovcu.
Zahvaljujući tom projektu, obnovljena je zgrada pravosudnih tijela u Karlovcu u kojoj su smješteni Županijski sud, Općinski sud, Prekršajni sud, Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo te Stalna služba Trgovačkog suda u Zagrebu.
Svi će oni do kraja idućeg tjedna ponovo biti u zgradi čija je obnova stajala 5,3 milijuna eura – od kojih su 3,2 darovnica Norveške – a kojom je dograđen prostor i izgrađeni novi uredi u prizemlju, postavljena hidroizolacija, ugrađeno dizalo i rampa za osobe s invaliditetom, rekonstruirani sanitarni čvorovi, podovi, zamijenjena stolarija, fasada, sustavi grijanja i hlađenja… U boljim uvjetima radit će 240 zaposlenika, a građani Karlovca i Karlovačke županije dobivati usluge.
– Ljeti smo radili po strašnim vrućinama, zimi vodili rasprave u kaputima, a ovo sada izgleda svemirski! Samo su zidovi bili ostali, sve ostalo je novo. Dobili smo novu sudnicu, dvije male, prostor za žrtve, prostor za maloljetnike, dograđen je Općinski sud, kao i Prekršajni, Gruntovnica… prostor je veći, sve instalacije zamijenjene, kazao je predsjednik Županijskog suda Ante Ujević, dodavši da bi koncem idućeg tjedna sva pravosudna tijela, s privremenih adresa na kojima su bila od 2015., trebala useliti u obnovljenu zgradu na Trgu hrvatskih branitelja.
Karlovac je, napomenuo je državni odvjetnik Dinko Cvitan, uz Varaždin, jedan od samo dva grada u zemlji koji sva pravosudna tijela ima u jednoj zgradi.(KAportal)