Aktualno OG sada Ogulin

Tjedan planinarstva i penjanja u Visokim Tatrama

 

U sklopu projekta šest planinarskih saveza, sufinanciranog od fonda Europske unije Erasmus+, održan je drugi od planiranih pet Tjedana planinarstva i penjanja.
Tim Hrvatskog planinarskog saveza sačinjen od 15 planianrskih instruktora, iskusnih penjača i mladih nada, boravio je na području Visokih Tatri od 18. do 24. lipnja 2017. u društvu timova iz Italije, Češke, Mađarske, Slovenije te domaćina iz Slovačke. Među njima je bio i naš Ogulinac Vedran Salopek.
U duhu stvaranja penjačko-planinarskih prijateljstava i veza, tim je na put krenuo 17. lipnja te se provevši zanimljiv dan u penjačkoj dvorani Monkey Boulder u Budimpešti, zajedno s talijanskim i mađarskim timom zaputio put Popradské Pleso, idilične tatranske lokacije s prekrasnim planinskim hotelom smještenim na obali jezera.
Tijekom Tjedna, tim HPS-a sudjelovao je u svim organiziranim aktivnostima projekta, uključujući nastavak provedbe šest stručnih radionica i radionicu na temu obuke i metodologije kojom upravlja Hrvatski planinarski savez. Tim je sudjelovao i na brojnim zanimljivim predavanjima koje je za potrebe događaja organizirao domaćin, Slovački penjački savez JAMES.
Važno je istaći kako su tereni Visokih Tatri izuzetno pogodni za visokogorsko planinarenje, planinsko trčanje, bouldering i penjanje granitnih stijeni pa su članovi hrvatskog tima sudjelovali u svakoj od navedenih planinarskih aktivnosti.


Individualno, u paru s timskim penjačem ili penjačem iz drugog saveza, 15 članova hrvatskog tima odradilo je 45 zahtjevnih penjačkih uspona od kojih su neki bili na vrhove iznad 2.000 m, a neki čak i prekogranični. Oprobali su se na 20-ak bouldera, a obzirom na velike distance, broj pređenih kioletara, što trkačih, što pristupno-odstupnih je bio popriličan.
Na kraju spomenimo da su sudionici HPS-ovog tima bili Dorijan Klasnić, Stjepan Dubac i Vid Fantov iz PDS Velebit, Orsat Kratofil, Antonijo Begić i Vladimir Mesarić iz HPD Željezničar, Jagor Koprek iz HPD Zagreb-Matica, Tea Čalogović i Iva Božić iz HPD Mosor, Vedran Salopek iz SPK Ogulin, Alan Račić PK iz PK Picugi, Barbara Gilić iz SPK Marulianus, Darko Mršnik iz RAK-a, Ivan Štefičar iz SPK Direkt,  te Kruno Popović iz SPK Grip.