Aktualno Sport

‘Marinova igra ne leži Federeru…’

JEDINI HRVAT KOJI JE POBIJEDIO FEDERERA U WIMBLEDONU UVJEREN DA ČILIĆ MOŽE SRUŠITI ŠVICARCA ‘Marinova igra ne leži Federeru…’

Mario Ančić trebao je u subotu navečer krenuti iz Londona u New York, ali je prolongirao let i ostao na finalu Wimbledona kao podrška Marinu Čiliću. Uvjeren je da 28-godišnji Međugorac može napraviti isto što je on napravio 2002. Pobijediti Rogera Federera!
Naravno, Federer iz 2002. i ovaj Federer nisu isti. Između toga je štošta stalo, Federer je postao najbolji tenisač svih vremena, u Wimbledonu je ostavio najdublji trag.

I opet igra vrhunski tenis, većina analitičara smatra da nikada nije igrao bolje.

– Ha, isto se može reći i za Marina, zar ne? Finale će biti otvoreno, u finalu je sve moguće. Marin igra vrhunski tenis, nemam potrebe pumpati zato što je naš, nego su to činjenice. Osim toga, pobijedio je Rogera u polufinalu US Opena prije tri godine, a prošle godine ga je ovdje imao na pladnju, malo je nedostajalo.

Federer je bez izgubljenog seta stigao u finale, Tomaša Berdycha je nadigrao u tri seta, ali nije bilo baš tako jednostavno.

– Slažem se. I to isto daje nadu da ga Marin može pobijediti. On je kompletniji igrač od Berdycha, s puno više varijacija i mogućnosti u igri, u promjeni tempa. Sve su to sitnice, ali sitnice koje puno toga odlučuju. Ono čega Marin nema u usporedbi s Federerom jest iskustvo, to u ovakvim mečevima igra jako veliku ulogu.

Kakav je njihov “match up”, što Marin Mora raditi da bi parirao Federeru i da bi ga pobijedio?

– Bez obzira na to što je međusobni omjer dosta negativan, važnije se fokusirati na ta dva najveća meča koja su odigrali, bolje je iz njih izvlačiti zaključke. Moje je mišljenje da je Marinova igra dosta neugodna za Federera zato što dobro reternira i što će mu vratiti puno loptica u teren. Roger voli puno miksati udarce i Marin mora na to pripaziti, ne dopustiti da ga izbaci iz ritma. Sve su to nijanse, najviše će ovisiti o raspoloženju s kojim će ući u meč, čiji će to biti dan.

 


Marin je sam rekao da ne može znati s kakvim će emocijama izaći na centralni teren i kako će to utjecati na njega.

– Jasno mi je, a morat će od početka biti pravi, ne smije se dovesti u situaciju da rano padne u rezultatski zaostatak. Ako Roger osjeti da ga može gaziti, odletjet će, sve može biti gotovo u trenu. Ući u pravom ritmu u meč bit će jako važno, prije svega se mora koncentrirati na svoj servis, ne dovesti se u probleme odmah na početku kad je na početnom udarcu. Znači, fokus je na sebe, ono što on mora obaviti. O Rogeru je sve rečeno i napisano, Marin se ne smije diviti onome s druge strane mreže, nego ući u fajt, u borbu. Na kraju krajeva, Roger je također od krvi i mesa.
U subotu ujutro vratila se dobra, stara kiša. Hoće li to igrati ulogu u finalu?

– Mislim da se puno priča o vremenu i kako to utječe na samu igru. Više mi to baca na psihološku pripremu. Je, do subote je to bio nikada topliji Wimbledon. Kažu da će i danas biti slično, toplo. Loptica je do sada odskakala više nego što je to uobičajeno, što znači da je bilo više vremena za pripremiti udarac. Bitnije je da je Čilić osjetio centralni teren i da mu neće biti nepoznanica. Velika je razlika igrati na centru i jedinici, da ne govorim o ostalim terenima. Federer ima tu povlasticu da je igrao samo na centru, poznaje svaki pedalj terena, svaku rupu. (jutarnji.hr)