Aktualno Županija

DZS objavio demografske podatke za 2016. – samo Tounj nije u minusu, Saborsko najgore u državi sa stravičnim indeksom 3,7

Državni zavod za statistiku obradio je sve podatke iz 2016. godine i objavio opširno izvješće o prirodnom kretanju stanovništva Republike Hrvatske u protekloj godini. Demografska katastrofa se, nažalost očekivano, nastavlja pa je samo u odnosu rođenih i umrlih Hrvatska u 2016. godini izgubila novih 14.005 stanovnika. Gotovo sve županije, uključujući i Grad Zagreb, gube stanovništvo, ali ove godine ipak se pojavila i jedna iznimka – Međimurska županija u kojoj je rođeno 1216, a umrla 1201 osoba pa su Međimurci jedini u kakvom-takvom plusu.

Karlovačka županija prirodnim je putem u 2016. smanjena za 802 stanovnika – naime, na području naše županije lani je rođeno 989 osoba, a umrlo ih je 1.787. Svrstava nas to u donji dio ljestvice, uz Krapinsko-zagorsku, Sisačko-moslavačku i Bjelovarsko-bilogorsku. Po lošem se, pak, izdvajaju Šibensko-kninska županija, te daleko na dnu Ličko-senjska u kojoj su rođene 372 osobe, a umrlo ih je 839, odnosno Lika je jedina u kojoj je broj umrlih više nego dvostruko veći, i to znatno više, nego broj rođenih. Iako je vitalni indeks Karlovačke županije iznimno nizak i iznosi 55,1 to je čak i zamjetno poboljšanje u odnosu na godinu prije, kada je iznosio jedva 47.

Kao i već godinama, niti jedan grad ili općina Karlovačke županije nemaju pozitivan prirodni prirast. Ipak, u protekloj godini jedna općina nije imala niti negativan prirast. Riječ je o Tounju, u kojem je bilo po 14 rođenih i umrlih te je tako što se tiče demografije barem “na nuli”. Daleko daleko na drugoj strani ljestvice je Saborsko koje ne samo da je najlošije u županiji, već je i uvjerljivo na hrvatskom dnu sa stravičnim vitalnim indeksom 3,7. U Saborskom je, naime, prošle godine rođena jedna jedina beba, dok je 27 žitelja ove općine preminulo.

Od 556 gradova i općina Republike Hrvatske Saborsko je tako na 555. mjestu, budući je jedna općina silom prilika ostala izvan liste – riječ je o Zadvarju u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kojem vitalni indeks nije bilo ni moguće izračunati budući nije bilo novorođenih, no u odnosu na Saborsko bile su i tek četiri umrle osobe.

Loše vijesti tu ne prestaju, jer dok je Saborsko najgore u državi, Ribnik je s jednim novorođenim i 10 umrlih, odnosno s vitalnim indeksom 10,0 treći najgori u Hrvatskoj, između ove dvije općine ugurao se samo Ervenik u Šibensko-kninskoj županiji s vitalnim indeksom 9,7. (kaportal.hr)