Aktualno Županija

Objavljeni podaci o prosječnim plaćama – u županiji najveće u Karlovcu i Kamanju, a najmanje u Slunju i Generalskom Stolu

Stranica Croračun koja objavljuje iscrpne podatke o hrvatskim gradovima i općinama, objavila je ovih dana i podatke o prosječnim plaćama za svih 128 gradova i 428 općina u Republici Hrvatskoj.

Na ljestvici čak 556 hrvatskih lokalnih jedinica u Top 50 je iz naše županije samo Karlovac koji očekivano ima najveće prosječne plaće u Karlovačkoj županiji, a prosjek od 5.220 kuna svrstava ga na 39. mjesto ukupno, ili 18. mjesto ako gledamo samo gradove. Dakako, ovaj podatak sam po sebi i nema presudni značaj, jer ako ovu ljestvicu usporedimo s nedavno objavljenom listom zaposlenosti po gradova, o čemu je KAportal također pisao, može se vidjeti da je karlovačka prosječna plaća, primjerice, veća od prosječne plaće u Zadru ili Puli koji imaju više zaposlenih, a manja od Velike Gorice i Šibenika koji imaju manje zaposlenih.

Ostali stoje relativno slabo, što najbolje govori podatak da su u Top 100 još samo dvije općine iz Karlovačke županije – to su Kamanje na 54. i Barilović na 63. mjestu.

Od gradova najniže su plaće u Slunju koji je na slabom 303. mjestu ljestvice, dok je na samom dnu kada je u pitanju Karlovačka županija općina Generalski Stol, koja se nalazi tek na 542. mjestu ljestvice s prosječnom plaćom 2.324 kune, dakle ispred tek 14 od 556 gradova i općina. (kaportal.hr)