Aktualno OG sada Ogulin

Plaćaju režije za prazne stanove

U svibnju je naš portal radio članak o stambenom neselju Vijenac Ive Marinkovića i tom prilikom smo od stanara u tom naselju saznali da o pojedinim zgradama ima određen broj praznih stanova, koje nitko ne koristi. Krenuli smo tragom tih informacija i saznali da se jednim dijelom, konkretno o četiri stana, radi o stanovima koji su u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Zanimalo nas je što je s tim stanovima koji su dugo vremena bez stanara, zbog čega su prazni i tko cijelo vrijeme za te prazne i nekorištene stanove plaća grijanje, pričuvu i ostale režijske troškove.

Stoga smo se upitom obratili Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, te dobili slijedeći odgovor:

“U vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje je četiri stana u naselju Vijenac Ive Marinkovića u Ogulinu, od kojih su tri stana trenutačno prazna, a jedan je u najmu. Zavod kao vlasnik snosi režijske i ostale troškove za navedene prazne stanove.

Prema Strategiji upravljanja i raspolaganja nekretninama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Zavod planira prodaju odnosno davanje u najam stanova, u skladu sa Statutom i općim aktima Zavoda, nakon što se obavi klasifikacija i procjena tržišne vrijednosti te energetski pregled i energetsko certificiranje stanova, što je preduvjet za vlasničko raspolaganje.

Napominjemo da je postupak nabave usluge za procjenu tržišne vrijednosti te energetskog pregleda i energetskog certificiranja stanova u tijeku.

Vezano uz vlasničko raspolaganje u obzir treba uzeti da je riječ o starijem stambenom fondu, da je velik broj stanova u lošem stanju i nije pogodan za stanovanje, a Zavod nema sredstva potrebna za ulaganja u stanove da bi se ispunili uvjeti za stanovanje. Velik broj praznih stanova devastiran je u ratu, a zbog neatraktivnih lokacija i stanja u kojem se nalaze, smanjena je mogućnost davanja većine tih stanova u najam.”

Iz ovog odgovora zaključujemo da nakon energetskog pregleda i energetskog certificiranje stanova, njih još treba urediti da bi se ispunili uvjeti za stanovanje nakon čega bi se mogli dati u najam ili u prodaju. S obzirom da Zavod nema za to potrebnih sredstava ovakva pat pozicija bi mogla potrajati a Zavod i dalje plaćati režije za prazne stanove. Ostaje nejasna informacija iz odgovora da se radi o starijem stambenom fondu, s obzirom da su ostali stanovi u tim zgradama u sasvim dobrom stanju. Isto tako nejasno je objašnjenje da je velik broj stanova devastiran u ratu, jer od rata su prošle 22 godine. Stoga se pitamo – nije, valjda, da već 22 godine Zavod plaća režije za prazne, neiskorištene stanove?