Aktualno Županija

Svjetski dan hepatitisa

Danas se obilježava Svjetski dan hepatitisa. S ciljem povećanja razine znanja i svijesti o virusnim hepatitisima, prvenstveno hepatitisu B i C te informiranja o važnosti njihove prevencije, pravodobnog dijagnosticiranja i liječenja kao i o mjerama zaštite, u Karlovcu će biti moguće anonimno i besplatno testiranje na ovu bolest.

– Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije će povodom Svjetskog dana hepatitisa omogućiti anonimno, brzo i besplatno testiranje na hepatitis C u suradnji s Udrugom Hepatos iz Rijeke. Na taj dan testirati će se moći svi zainteresirani građani od 7.30 do 14.30 sati u prostoru Službe za epidemiologiju, 2. kat, soba br. 5. Prethodna najava nije potrebna, no preporučujemo najaviti dolazak na tel. 047/411 – 265, poručili su iz Zavoda.

Podsjetili su da se u Karlovačkoj županiji redovito prijavi po nekoliko slučajeva hepatitisa B i C godišnje, što je u skladu s epidemiološkom slikom u Republici Hrvatskoj.

– Na žalost, broj prijavljenih slučajeva bolesti nije jednak stvarnom broju oboljelih od virusnih hepatitisa. Veliki broj ljudi s kroničnim hepatitisom B ili C ne zna da je zaražen, upozorili su iz Zavoda.