Aktualno OG sada Ogulin

A gdje je retencija?

Pred 18 godina, na današnji dan, Ogulin je zadesila poplava katastrofalnih razmjera, najgora do sada, a Ogulinci takvu ne pamte. Brojni dijelovi grada bili su pod vodom, stradala su kućanstva, polja, poljoprivredni usjevi…Posjetila je Ogulin toga dana, stigavši  helikopterom, ministrica Ljerka Mintas Hodak, bili smo na žalost, najvažnija vijest na gotovo svim tv i radio postaja, u dnevnim novinama…
Uslijedilo je još nekoliko, srećom, manjih poplava i to 2005., pa 2008. pa 2010. godine, a oni koji su imali loša iskustva na vrijeme su počeli iznositi i spremati stvari na sigurno.
 U gradskoj vijećnici je, pod predsjedanjem Franke Odak, 24. svibnja 2006. održana prva sjednica  Komisije za ocjenu utjecaja zahvata na okoliš retencija Ogulin. Sjednici su, osim članova, bili nazočni i tadašnji predstavnici Hrvatskih voda, Karlovačke županije i grada Ogulina, a najprije je prikazan kratki film o poplavi koja je u srpnju 1999. godine uzrokovala brojne štete u gradu Ogulinu i nakon koje se stvorila potreba da se pristupi gradnji retencije.
U uvodnoj riječi tadašnji gradonačelnik Ogulina Nikola Magdić naglasio je da su Ogulinci životno zainteresirani za ovu temu i da su već po tom pitanju mnogi postali nestrpljivi, te je izrazio zadovoljstvo što se krenulo sa konkretnijim aktivnostima.  Podsjetio je na poplavljivanja u posljednjih nekoliko godina i začepljenja Đulinog ponora, te je jedino rješenje izgradnja retencije.
U raspravi je rečeno  da će se retencija graditi u Turkovićima, a procjenjuje se da bi troškovi gradnje mogli stajati oko 30 milijuna kuna! No, unatoč velikoj cijeni, postignut je konsenzus da se sa gradnjom MORA  krenuti.
Pogled iz Proca prema Lomostu (Radnički put). Ta dva dijela grada spajalo je “more”. Poplava 1999.

Prema riječima Borislava Vedrine, studija o utjecaju na okoliš dat će podlogu za izradu idejnog projekta i ishođenje lokacijske dozvole, a iduće godine, dakle 2007.   trebalo je  izraditi glavni projekt i obaviti sve radnje oko otkupa zemljišta i rješavanja imovinsko pravnih zahtjeva, te ishoditi građevinsku dozvolu!
«Sa radovima bi se pomoglo početi 2008. godine, a njihova brzina ovisit će o spremnosti svih institucija da donesu potrebna rješenja. Osim toga, radovi bi mogli trajati toliko koliko se osigura sredstava za njihovo izvršenje. Ako se u cijelosti mogu naći sredstva, bilo putem kreditiranja ili na neki drugi način, može se očekivati da sav posao bude dovršen u roku od godine dana»-kazao je te 2006. Borislav Vedrina, dodavši da bi u suprotnome rok za dovršetak radova ovisio o prilivu potrebnih  sredstava, koje trebaju zajednički osigurati Republika Hrvatska, Hrvatske vode i Grad Ogulin.

Osim predsjednice Franke Odak, u Komisiji su bili  još i Milan Ivezić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, potom Renato Buljan iz Hrvatskog geološkog instituta, Marjana Gajić-Čapka i Ksenija Cesarec iz Državnog  hidrometeorološkog zavoda,  Natalija Čengić-Zglavnik iz Ministarstva kulture, Nenad Vukadinović kao predstavnik Hrvatskih šuma, Vjeruška Stanišić iz Zavoda za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Karlovačke županije, te Slavica Zubčić pročelnica u Gradu Ogulinu.
Sada je 2017. Nema retencije, niti se može točno reći  kad će biti!
Kako je to izgledalo podsjetimo se video zapisom sa youtuba.