Aktualno OG sada Ogulin

U Karlovcu očekuju čak 42 °C: Bit će vrlo opasno za zdravlje!

Počeo je tjedan koji nam, prema najavama prognostičara, donosi izuzetno toplo vrijeme s temperaturama koje 6-7 dana neće padati ispod 30 stupnjeva.

Od ponedjeljka se vjerojatnost za kišu smanjuje, a potom će temperatura konstantno rasti iz dan u dan. Za najveći dio države od srijede će na snazi biti i crvena opasnost od toplinskog udara

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Hrvatskoj je pred vratima novi toplinski val, koji će, prema svemu sudeći, biti najgori do sada. Iako se još u nedjelju u unutrašnjosti tijekom poslijepodnevnih sati još može očekivati poneki lokalni razvoj naoblake, pljusak i grmljavina, od ponedjeljka se vjerojatnost za kišu smanjuje, a potom će temperatura konstantno rasti iz dan u dan.

Za najveći dio države od srijede će na snazi biti i crvena opasnost od toplinskog udara.

Prema prognozi DHMZ-a, najgore će biti iduće subote. U Karlovcu se tako, prema trenutnim prognozama, očekuju 42 Celzijeva stupnja u hladu, što će, biti najviša temperatura u državi.
U Zagrebu, Osijeku, Slavonskom Brodu i drugim gradovima temperatura bi trebala doseći 40 Celzijevih stupnjeva.
Na krajnjem jugu se, pak, ne očekuju vrijednosti znatno veće od 30 Celzijevih stupnjeva, koliko će biti u Dubrovniku, dok u Splitu ne bi trebalo biti toplije od 35. Živa će se oko 30 kretati i na istarskom priobalju, dok će koji stupanj toplije biti na Kvarneru.

Hladite organizam vodom

Visoke temperature mogu se negativno odraziti na vaše zdravlje a koža može patiti, zato se pridržavajte osnovnih savjeta. Imajte na umu da po ovakvom vremenu ne izlazite bez boce hladne vode. S obzirom na jačinu ljetnog sunca preporučljivo je kremu za sunce koristiti svakodnevno, pogotovo ako morate biti na otvorenom u periodu između 11 i 15 sati. Svakako izaberite kremu s minimalnim faktorom 15 te sa zaštitom od UVA i UVB zračenja.

Nemojte čekati da ožednite kako biste posegnuli za čašom vode. Hladite organizam vodom neovisno o tome bavite li se nekom aktivnošću ili ne. Izbjegavajte zaslađena, alkoholna i pića s kofeinom jer uz njih gubite dodatnu tekućinu.

Bavite li se fizičkom aktivnošću, probajte je obavljati u ranojutarnjim ili ranovečernjim satima kad je temperatura podnošljivija. Tuširajte se mlakom vodom, jer iako je ledeno hladnoj vodi teško odoljeti, njome ćete poboljšati krvotok i tako pojačati znojenje. (24sata.hr)

Evo što accuweather kaže za vrijeme slijedećih dana u Ogulinu.