Aktualno Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Čudesna moć eteričnih ulja

Za biljna ulja kažu da su tekuća ljepota, a za eterična ulja da su duša biljke. Sadrže najčišće i najbolje od biljke. Po kemijskom sastavu imaju razna djelovanja na ljudsko tijelo i zdravlje, te je zaista šteta ne iskoristiti njihov potencijal.

Kada pišem o  biljnim uljima mislim isključivo na nerafinirana, hladno prešana biljna ulja, a pri spomenu eteričnih ulja mislim na ulja aromaterapijske kvalitete.

Možete ih primjeniti na razne načine u svom domaćinstvu (bilo kao prevencija nekoj bolesti, da tretirate zdravstvenu tegobu ili kao dio sredstva za čišćenje), a niže ću vam dati nekolicinu prijedloga.

  • Na opeklinu možete kapnuti par kapi eteričnog ulja lavande (lavandula angustifolia) koja ima protuupalno djelovanje i potiče regeneraciju oštećene kože, a na posjekotinu kap, dvije eteričnog ulja čajevca koje ima antimikrobno djelovanje.
  • Za nesanicu kapnite kap, dvije eteričnog ulja lavande na jastuk.
  • Suhe vrhove kose tretirajte smjesom od 5ml ulja kokosa i 5 ml ulja jojobe u koje ste kapnuli 2 kapi eteričnog ulja ylang ylang.
  • Za bore na licu ne morate posezati za skupocjenim kremama već si sami napravite uljnu mješavinu kojom tretirate (lagano namažete i ostavite da se upije) područja na kojima imate bore. Od biljnih ulja za regeneraciju kože i ublažavanje bora preporučljiva su: macerat smilja, ulje pasjeg trna, ulje ploda divlje ruže, argan. Ako želite jaču koncentraciju u biljno ulje (10ml) dodate eteričnog ulja smilja i/ili bušina (4 kapi).
  • Za vaginalne probleme (vaginitise) napravite uljnu mješavinu za dermalnu primjenu na intimnom području slijedeće recepture: u 20 ml kantariona (macerat gospine trave) ukapate 20 kapi eteričnih ulja (10 kapi palmarose, 5 kapi čajevca i 5 kapi ravensare). Za prevenciju razvoja mikroorganizama možete svakodnevno kapnuti 1 kap lavande ili čajevca na gaćice. J
  • Za dermatitise su vam dobra biljna ulja noćurka, macerat nevena, kantarion, eterična ulja rimske i njemačke kamilice, sjemena mrkve, lavande.
  • Serum za pripremu kože prije mora napravite sami par mjeseci ranije na način da u 100 ml macerata mrkve stavite 20 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve. A macerat mrkve napravite također sami tako da naribate mrkvu, ostavite na toplom da se malo posuši preko noći, stavite u staklenku širokog otvora i zalijete biljnim uljem npr.suncokreta ili masline. Držite staklenku na toplom 40 dana, procjedite kroz gustu gazu i držite u čistoj bočici na tamnom i hladnom mjestu. Rok trajanja je cca 6 mjeseci.
  • Mješavinu za hemeroide napravite od 10ml kantariona, 3 kapi eteričnog ulja virđinijskog cedra i 3 kapi pačulija.
  • Afte možete tretirati tako da na vatu higijenskog štapića kapnete kap eteričnog ulja čajevca i prislonite na aftu.
  • Ako vas ulovi nervoza ili napadaj panike možete na papirnatu maramicu kapnuti kap, dvije eteričnog ulja lavande, matičnjaka, vetivera, slatke naranče.
  • Tjemenicu kod beba tretirajte biljnim ulje jojobe ili masline.
  • Za opekline nakon sunčanja pomoći će ulje kantariona (10ml) pomješano sa eteričnim uljem lavande (10 kapi).
  • Umjesto kupovnih balzama za usne koji nerijetko stvaraju ovisnost (mislim pod tima da usne zbog suhoće traže učestalo ponovno nanošenje) koristite lanolin (bezpesticidni). Osim što spriječava gubitak vlage usne se sjaje kao da ste ih namazali sjajilom.
  • Za noge sklone jakom znojenju napravite sprej koji će djelovati na način da uništava mikroorganizme i spriječava neugodne mirise. U plastičnu bočicu sa raspršivačem ulijte 90 ml vode, 10ml 70%medicinskog alkohola, 1 čajna žličica biljnog ulja po izboru, 20 kapi eteričnog ulja čajevca i 5 kapi eteričnog ulja geranija.
  • Želite li da vam pećnica nakon čišćenja umjesto po kemijskim spojevima miriše po limunu, napravite smjesu od 40g sode bikarbone i 20 kapi eteričnog ulja limuna. Spužvicom utrljajte smjesu na prljave dijelove pećnice, pošpricajte alkoholnim octom, pustite 20-tak minuta da se masnoća otopi, istrljajte spužvicom prljavu površinu i mlakom vodom sve isperite. Dobiti ćete čistu i mirisnu pećnicu.
  • Umjesto komercijalnih omekšivača u kojima zaista nema ništa prirodnog i iritiraju kožu napravite svoj omekšivač od ¼ šalice alkoholnog octa i kap/dvije eteričnog ulja po želji.

 

Kod primjene eteričnih ulja najvažnije je znati da se ne koriste nerazrijeđena (osim čajevca, prave lavande i ravensare u malim količinama). Pojedina eterična ulja s obzirom na svoje kemijsko svojstvo nisu primjenjiva za djecu, trudnice, ljude sa visokim ili niskim krvnim tlakom, prije izlaganja suncu zbog fototoksičnosti itd. Stoga  pazite na to, na koncentracije i na mjere opreza.

Ako vas zanima više o eteričnim uljima, biljnim uljima, aromaterapiji ili fitoterapiji preporučila bih vam web stanicu cijenjenog hrvatskog fitoaromaterapeuta Stribora Markovića, a zove se Plantagea. O aromaterapiji čitajte i na Aromaterapija Laroma.

Do čitanja J

Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)