Aktualno Sport

Liga prvaka promijenila bi riječku sadašnjost i budućnost

UŽIVO OD 20.45: DANAS CIJELA HRVATSKA NAVIJA I SANJA GOL VRIJEDAN 15 MILIJUNA EURA Liga prvaka promijenila bi riječku sadašnjost i budućnost

ogometaši Rijeke večeras imaju priliku ispisati povijest. Na Rujevicu stiže Olympiacos, a momčad Matjaža Keka pokušat će nadoknaditi zaostatak iz Pireja (2:1) i ostvariti fantastičan uspjeh ulaskom u Ligu prvaka. Prijenos uzvratne utamice playoffa Lige prvaka možete pratiti na portalu Sportskih novosti od 20.45.

RIJEKA – OLYMPIACOS (20:45)
RIJEKA: Sluga, Martić, Župarić, Elez, Vešović, Bradarić, Maleš, Mišić, Heber, Gavranović, Gorgon

OLYMPIACOS: Kapino; Elabdellaoui, Romao, Retsos, Milić; Odjidja-Ofoe, Gillet, Carcela, Fortounis, Marin; Ben

—————————————————————————–

Strijelci povijesnih golova su oni koji se pamte. Milan Radović postigao je pogodak protiv Trepče koji je Rijeci donio prvi trofej u klupskoj povijesti, Adriano Fegic i Danko Matrljan, uza sve golove koje su postigli za Bijele, ostali su upamćeni najviše po onima koje su zabili Real Madridu, baš kao što je Goran Mujanović zauvijek ušao u klupske anale kao strijelac onog pogotka u Stuttgartu koji je uvelike promijenio klupsku budućnost.

Pamti se i Dumitrua Mitua koji je na Poljudu Rijeci donio prvi Kup otkako je HNL-a i prekinuo post bez trofeja koji je potrajao 26 godina, a posebno nepriznati pogodak Admira Hasančića kojim je Rijeka ostala uskraćena za naslov prvaka prije 18 godina.

Kada je riječ o prošlosezonskoj povijesnoj tituli, iako je ista osvojena kroz 36 kola, strijelac golova koji su san pretvorili u zbilju na onoj utakmici protiv Cibalije bio je Mario Gavranović, iako su gotovo jednaku važnost imali oni Andrijaševića, Vešovića ili Maleša u prethodnim kolima.
Novac nije prioritet

Koliko god je svaki od spomenutih pogodaka na neki svoj način promijenio i usmjerio klupsku povijest, bio zaslužan što su ispisane neke od njenih najljepših stranica, nikad ni jedan nije imao vrijednost kakvu može imati onaj koji bi danas uveo Rijeku u grupnu fazu Lige prvaka. Naravno, u prvom redu mislimo na minimalno 15 milijuna eura UEFA-ina bonusa, ali i sve ostale benefite koje nosi igranje među europskom nogometnom elitom.

Koliki je poticaj cijelom klubu predstavljao onaj pogodak Gorana Mujanovića u završnim sekundama utakmice u Stuttgartu, danas je vjerojatno nemoguće izmjeriti, taj bijeg i hladnokrvna realizacija bili su, kako se to na Kvarneru voli reći, “vritnjak naprvo” cijelom klubu koji se praktički preko noći iz borbe za ostanak i s neizvjesnom budućnošću našao na europskoj pozornici. Danas UEFA-ini euri mogu značiti još jaču stabilizaciju kluba, Rijeka bi u UEFA-inim financijskim dotacijama mogla dobiti strateškog sponzora kojeg Damir Mišković traži kako bi se klub izdignuo na još veću razinu i dodatno se etablirao među europskom elitom.

Ipak, Matjaž Kek ni u predvečerje utakmice nije propustio istaknuti da prevladavaju sportski motivi.

– Kako god veliki bio, novac nikada ne može biti prioritet sportskom uspjehu. Rijeka je pokazala svoj put, razvijala se u svom smjeru… Ogroman je taj financijski izazov, ali kod nas vladaju izraziti sportski motivi. Hoće li biti veći uspjeh od titule? Ako se dogodi, lako ćemo klasificirati sve pozitivne rezultate – poručio je trener Bijelih. (sportske.jutarnji.hr)