Aktualno Županija

Karlovac po broju poduzetnika 14. u državi, a daleko na drugom kraju ljestvice je Saborsko – na pretposljednjem 555. mjestu

Od ukupno 556 jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, odnosno 128 gradova i 428 općina, jedna općina iz Karlovačke županije gotovo da je na samom dnu po broju poduzetnika. Riječ je o općini Saborsko koja je na kraju 2016. godine imala – dva poduzetnika. Tako je svrstana na 555. mjesto ove ljestvice koju je objavila statistička stranica CROračun. Ima, dakle, ipak i netko gori, a to je općina Ervenik u Šibensko-kninskoj županiji, koja ima samo jednog jedinog poduzetnika. Ukupno 48 općina u Hrvatskoj ima tek jednoznamenkast broj poduzetnika, a među njima su uz Saborsko još tri iz Karlovačke županije – Lasinja i Ribnik u kojima je registrirano po 8, te Tounj sa 6 poduzetnika.

Grad Karlovac razumljivo je najbolje plasiran od gradova naše županije – nalazi se na 14. mjestu ove ljestvice, relativno dobro, ali to je i podatak koji pokazuje da svakako može i bolje. Naime, uz gradove koji imaju više stanovnika od Karlovca pa tako i nije čudo da imaju i više poduzetnika, ispred našeg grada po broju poduzetnika su i neke manje sredine (Dubrovnik, Varaždin, Čakovec…), dok je s druge strane u Karlovcu više poduzetnika nego u mnogoljudnijem Slavonskom Brodu. Ukupno je u Karlovcu registrirano 1.069 poduzetnika, odnosno 30 više nego godinu ranije.

Od ostalih gradova Karlovačke županije, Ogulin je na 80. mjestu (181 poduzetnik), Duga Resa je 85. (167 poduzetnika), Ozalj 111. (121 poduzetnik), a Slunj tek 195. sa samo 64 poduzetnika. Slunj je, primjerice, po broju poduzetnika slabiji od čak 81 hrvatske općine. Ispred Slunja je tako i jedna općina Karlovačke županije – riječ je o Vojniću koji se smjestio na 188. mjestu sa 68 poduzetnika.

Inače, najviše poduzetnika, dakako, ima u Zagrebu, a od gradova je najlošija Vrlika koja je sa tek 20 poduzetnika na 390. mjestu ljestvice, odnosno iza čak 262 općine. Koje su općine u najlošijoj poduzetničkoj situaciji smo napisali na početku teksta, a najpoduzetničkija je općina Viškovo sa čak 547 poduzetnika, što je svrstava na visoko 27. mjesto ukupne ljestvice.

Karlovačka županija otprilike je u sredini, odnosno na 11. je mjestu po broju poduzetnika. Ujedno je i posljednja na ljestvici koja ima više od 2.000 poduzetnika ili, preciznije – 2.027. Najviše ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (12.725), a najmanje u Ličko-senjskoj, svega 765. Splitsko-dalmatinska županija jedina ima više od 10.000 poduzetnika, dok ih manje od tisuću osim u Lici, ima i u Požeško-slavonskoj. Virovitičko-podravska županija, pak, ima ih ravno 1.000. (kaportal.hr)