Aktualno Sport

Spektakl u Splitu: Bijeli su sedam puta naišli na zid, mogu li sada do ‘čuda’?

UŽIVO OD 21 SAT, HAJDUK PROTIV NAJSKUPLJE MOMČADI U POVIJESTI POLJUDA Spektakl u Splitu: Bijeli su sedam puta naišli na zid, mogu li sada do ‘čuda’?
a Poljudu večeras možemo očekivati pravi spektakl. Hajduk će u uzvratnom ogledu playoffa Europske lige pokušati nadoknaditi 0:2 s Goodison Parka protiv favoriziranog Evertona. Tekstualni prijenos susreta UŽIVO pratite na portalu Sportskih novosti s početkom od 21 sat.
HAJDUK – EVERTON (21 sat)
Hajduk: Stipica; Tudor, Nižić, Lopez, Memolla; Savvas, Radošević, Hamza; Said, Vlašić, Erceg

Everton: Pickford; Martina, Williams, Keane, Baines; Gueye, Schneiderlin; Davies, Rooney, Sigurdsson; Calvert-Lewin

———————————————————————————————–

Everton je najskuplja momčad koja je istrčala na Poljudu u službenoj utakmici, a Gylfi Sigurdsson najskuplji je igrač. Travu Hajdukova stadiona “gazio” je Andres Iniesta s Barcom u prijateljskoj utakmici pa moćna Roma 2003. godine, igrali su i Brazilci 2005. protiv Vatrenih u prijateljskoj utakmici.

Vidio je Poljud i Ajax 1995., momčad sa Seedorfom i Kluivertom koja je u četvrtfinalu Lige prvaka izbacila Bijele i kasnije postala europski prvak. Igrao je milanski Inter prije pet godina s Coutinhom, tadašnjom nadom u usponu. Ali, nijedan protivnik nije imao igrača za kojeg je plaćena odšteta od 50 milijuna eura koliko su Karamele platile Swansea za islandskog reprezentativca. Čak je i Wayne Rooney s Goodisona na Old Trafford preselio za manji iznos (30 milijuna eura). Ali, bilo je to 2004. a danas su druga vremena.
Hajduk se nadao osmijehu božice Fortune, vjerovali su na Poljudu da će ždrijeb biti milosrdan. Ali nije bio. Čak štoviše, bio je surov. Nikada teži protivnik u četiri uzastopna pokušaja ulaska u skupine Europa lige. Dnjipro je bio moćan, igrački odlično posložen, ali nije klasa Evertona. Liberec i Maccabi Tel Aviv su neka druga priča i ne idu u istu kategoriju s Dnjiprom, a kamoli Evertonom. Teže nije moglo, ali pojedinačne karijere grade se na velikim “skalpovima”. Tko zna kako bi se odvijale karijere Ante Vukušića ili Senijada Ibričića da se tog ljeta 2010. nije dogodila Europska liga. Da Hajduk nije nadoknadio 1:3 iz Bukurešta, da nije slomio Dinamo, a kasnije i Unireu. Istina, bio je to lakši ždrijeb, ali pobjednici pišu povijest, a pred hajdukovcima je prilika ulaska u povijest. Gotovo 32 godine, od ljeta 1985. nije Hajduk eliminirao klub iz lige Petice. Posljednji je bio Torino. Od tada su se nizali Schalke, Fiorentina, Fulham, Stoke, Deportivo… ali nije Hajduk uspijevao protiv ekipe iz jedne od pet najjačih liga. Tradicija nije presudna, ali nije ni prazni, slučajan niz. Jer, sedam puta su Bijeli pokušavali eliminirati Engleze, ali sedam puta su naišli na zid.

Odšteta za Gylfija Sigurdssona vrijedi kao pet godišnjih proračuna Hajduka, a Rooney je igrajući u Manchester Unitedu bio najplaćeniji igrač lige sa 355.000 eura tjedno. Više je Rooney dobivao tjedno nego startnih 11 Hajduka mjesečno! Ali, da uvijek pobjeđuju “brojke”, da su samo milijunaši na vrhu, ne bi se nikada Leicester okitio naslovom prvaka u Premiershipu, niti bi Maribor došao do Lige prvaka. Jasno, novci donose prevagu u igračkom kadru, nije sporno da je Everton kvalitetniji na terenu od Hajduka, ali zar nije PSV bio jači od Osijeka? Da ne idemo dalje…

Gdje je šansa Hajduka? Izuzmemo li faktor atmosfere koji će biti motivirajući plus Bijelima, na travnjaku glavnu ulogu imaju igrači, odnosno priprema utakmice Joana Carrilla. Premda će španjolski stručnjak naglasiti “nije mi Everton najveća utakmica u karijeri”, jasno je da Carrillo nikada nije vodio veću utakmicu u kratkoj samostalnoj karijeri. Igrati protiv jedne od najskupljih momčadi Premiershipa motiv je za igrače, ali isto tako je izazov za trenera. Nema spora da će studiozni Carrillo pripremiti utakmicu, no bitno je kako će važnost susreta psihološki doživjeti prvotimci. Jer, Hajduku će za uspjeh biti nužna velika predstava kompletne startne postave, pa i pričuva. Ne može se Everton srušiti bez igre u “plafonu mogućnosti”. Igrači Hajduka, posebno inozemne prinove, imaju šansu ostvariti nešto o čemu su prije godinu dana mogli samo sanjati. Iz prosječnih klubova prve i druge lige došli su do Hajduka, a sada im se nudi šansa uzeti bogate premije i napraviti golemi iskorak u karijeri. I tu smo došli do ključne riječi. (jutarnji.hr)