Aktualno Županija

Nakon dugih priprema proradio vrtić u Generalskom Stolu – 15 mališana prilagođava se na boravak u novoj sredini

Nakon što su krajem prošlog tjedna ravnateljica Dječjeg vrtića Duga Resa Ana Božić, načelnik Općine Generalski Stol Alen Halar i gradonačelnik Grada Duge Rese Tomislav Boljar potpisali ugovor o međusobnim pravima i obvezama vezano uz obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja na području općine Generalski Stol, danas je u Vrtiću otpočeo period adaptacije za njegove nove korisnike.

Tijekom ovog tjedna imamo period adaptacije prilikom kojeg djeca borave s roditeljima u vrtiću, a pedagoška godina službeno počinje 4. rujna. U Vrtiću u Generalskom Stolu imamo 15. djece te po državnom pedagoškom standardu moramo imati dvije grupe. Stoga smo organizirali mješovitu jasličku skupinu do tri godine starosti i mješovitu vrtićku grupu od 3 godine do polaska u školu, a za mališane će brinuti 4 odgojiteljice. Od početka listopada dolaze nam i polaznici predškole, jer je ona po zakonu obvezna za sve mališane koji ne polaze vrtić, a dogodine će u prvi razred osnovne škole. U program Male škole bit će uključeno još deset do petnaest mališana.

Valja znati da je u Hrvatskoj sveg 40 posto djece obuhvaćeno predškolskim odgojem stoga smo jako sretni što smo uspjeli na nivou Karlovačke županije postići gotovo sto posto pokrivenosti – ispričala nam je ravnateljica Vrtića Ana Božić te dodala kako sve materijalne troškove vezane za rad novog vrtića podmiruje Općina Generalski Stol, a dugoreški Vrtić, kao matična ustanova, zadužen je za stručnu podršku i organizaciju rada.

Podsjetimo pripreme za početak rada Vrtića u Generalskom Stolu potrajale su prilično dugo. Još prošle jeseni sve je bilo spremno za početak rada, no većina roditelja, obzirom da su imali djecu u predškolskom periodu nisu željeli mijenjati rutinu već su željeli da njihovi mališani do polaska u školu ostanu u Dugoj Resi. No, sad je sve sjelo na svoje mjesto i Vrtić u Generalskom Stolu je u punoj funkciji, a Općina Generalski Stol ima kompletnu predškolsku uslugu jaslice, vrtić te program predškole.
Osim što imaju novo uređen i opremljen objekt, program koji će dugoreški vrtić provoditi je isti, jer je Generalski Stol sad novi četvrti objekt Dugoreškog vrtića, a obzirom da su grupe manje nego u Dugoj Resi bit će omogućen i kvalitetan individualan rad s mališanima. (kaportal.hr)