Aktualno Županija

Tiskovna konferencija povodom završne konferencije projekta “Karlovačka županija za inkluzivne škole

Osnovna škola “Slava Raškaj” u Ozlju bila je u ponedjeljak, 28. kolovoza, domaćin konferencije za tisak povodom završne konferencije projekta “Karlovačka županija za inkluzivne škole” i predstavljanja projekta Osiguravanja pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama kojima je Karlovačka županija osnivač za školsku godinu 2017./2018. Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda uz sufinanciranje Karlovačke županije.
Tiskovnoj konferenciji nazočili su župan Karlovačke županije Damir Jelić i zamjenica župana dr. sc. Vesna Hajsan-Dolinar te gradonačelnica Grada Ozlja Gordana Lipšinić.

Kako je rečeno, projekt se provodi već četiri godine, a vrijednost prošlogodišnjeg  bila je milijun i 870 tisuća kuna, od čega su  bespovratna sredstva bila milijun i 776 tisuća kuna, dok je Karlovačka županija sufinacirala s 5 % u iznosu od 93 tisuće i 522  kune. Time je osigurana potpora uključivanju 43 učenika s teškoćama i rad za 40 pomoćnika u nastavi, u 17 škola kojima je Karlovačka županija osnivač. O novom projektu koji će obuhvatiti, ovog puta iduće četverogodišnje razdoblje, govorila je zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar.
Kako je naglasila projektna prijava je u fazi procjene kvalitete ostvarila maksimalan broj bodova i prihvatljiva je za financiranje od strane Eurropskog socijalnog fonda i to u maksimalnom iznosu od osam milijuna kuna, za razdoblje od 48 mjeseci. Iznos sufinanciranja Karlovačke županije je  milijun i 603 tisuće kuna. Vodeći  se utvrđenim kriterijama o načinu vrednovanja i odobravanja podrške, 52 pomoćnika u nastavi pružat će podršku za 55 učenika s takvom vrstom teškoća, u narednoj školskoj godini.
Partneri u projektu su 16 osnovnih škola i četiri srednje škole kojima je Županija osnivač. Osnovni cilj  projekta je učenicima s teškoćama putem podrške pomoćnika u nastavi osigurati uvjete za kvalitetno obrazovanje i uspješnu socijalizaciju. Projektom je također nastavljena dobra praksa iz prethodna tri provedena projekta kojima je osigurana podrška primjerenom obrazovanju učenika s teškoćama u Karlovačkoj županiji.
Župan Damir Jelić navjestio je buduće promjene u radu Županije s ciljem poboljšanja rada upravnih odjela te poboljšanja komunikacije između ravnatelja škola i nadležnog Upravnog odjela za školstvo.(kazup)