Aktualno OG sada Ogulin

Udruga “Gita” kreće u borbu za kvalitetniji život čovjeka

U našem je gradu nedavno osnovana Udruga za zaštitu i promociju mentalnog zdravlja u zajednici “Gita”, koja je sinoć organizirala predstavljanje njihova rada u Gradskom društvu Crvenog križa.
Na predstavljanje su pozvani gradonačelnik Dalibor Domitrović, predstavnici osnovnih i srednjih škola, učeničkog doma i dječjeg vrtića, Doma zdravlja, Policijske postaje, Centra za socijalnu skrb, Društva Naša djeca, ogulinske bolnice, Udruge Radost i Drvo života, te brojni liječnici opće prakse i članovi Odbora za branitelje i Odbora za zdravstvo Grada Ogulina. Većina njih pozivu se odazvala i time pokazala svoju zainteresiranost za ovu tematiku.
Cilj skupa je bio nazočne detaljnije  upoznati  sa novoosnovanom Udrugom za promociju i zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici „GITA“ kako bi zajedničkim doprinosom, dugogodišnjim iskustvom i radom u struci, znanjem, voljom i ljubavlju doprinijeli boljitku svakog građanina našeg grada.
Predsjednica Udruge “Gita” je Željka Cindrić, koja je krenula u osnivanje udruge zajedno sa Ines Galetić-Žagar.  U svom je izlaganju  istakla da se žele boriti za kvalitetniji život čovjeka, a to su unaprjeđenje i zaštita njegova mentalnog zdravlja, koje je i  je jedan od prioritetnih ciljeva Svjetske zdravstvene organizacije. Unaprjeđenje mentalnog zdravlja je jamstvo izgradnje kvalitetnijeg, produktivnijeg društva u čijem je središtu čovjek.
“Nakon Sudjelovanja na edukaciji Twinning projekt Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s poremećajima mentalnog zdravlja u zajednici  koji su provodili Trimbos Institut za mentalno zdravlje i ovisnost iz Nizozemske, Ministarstvo zdravstva RH, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije zaživjela je ideja o osnivanju Udruge „Gita“. Ono što postoji u Nizozemskoj pokušavamo napraviti i u Hrvatskoj.
Opći cilj je povećanje zaštite i unapređenje mentalnog zdravlja. Svrha projekta je jačanje zaštite mentalnog zdravlja kroz jačanje kapaciteta zajednice i podizanje javne svijesti o problemima mentalnog zdravlja. Zdravstveni i nezdravstveni djelatnici moći će reći: „Bit ćemo tamo gdje naši korisnici žele biti uspješni”.
Govoreći o stanju “mentalnog zdravlja nacije”, psihički poremećaji još su uvijek “tabu” u Hrvatskoj, što je jedan od razloga kasnog otkrivanja tih poremećaja.
Ciljevi Udruge „Gita“ su, stoga,  poticati partnerstvo u zajednici te stvaranje okruženja za otvorenu, kvalitetnu i poticajnu međusobnu komunikaciju i suradnju gradske vlasti, profesionalaca, građana, udruga, ustanova i građanskih inicijativa, odnosno svih sudionika u kreiranju društvenog života i prosperiteta grada naročito u segmentu unapređenja zdravlja.
Djelovanjem postati socijalno osjetljivija zajednica koja prepoznaje vlastite građane kao resurs u odnosu na koje stvara uvjete za veću socijalnu sigurnost i kvalitetu života uopće”-istakla je ovom prigodom Željka Cindrić.
Svi nazočni podržali su ovu inicijativu i složili se sa predloženim idejama, obećavši potporu radu Udruge “Gita”.