Izbor NAJkupališta 2017. uz Karlovačko: Dok na obali Sabljaka ne nikne novi restoran, ni kupanje neće imati pravi gušt

Dok na obali jezera Sabljaci ne bude izgrađen novi restoran, na mjestu onoga koji je izgorio prije nekoliko godina, nekad popularno “Ogulinsko more” neće za kupače biti primamljivo kao nekad.

Od prošlogodišnjeg izbora NAJkupališta uz Karlovačko, apsolutno ništa se nije poradilo na uređenju kupališta na Sabljacima, osim redovite košnje i barem pražnjenja kanti za smeće. Iako je tijekom ljetnih vrućina na Sabljacima bilo kupača, stječe se dojam da veliki broj Ogulinaca izbjegava jezero, mnogi i iz razloga jer im je teško gledati mjesto nekadašnjeg zgarišta restorana u kojem su se mnogi i oženili, slavili krizme, krstitke, imali maturalne večere i dočekivali nove godine.

Malo kupača

Iako je zadnje subote u kolovozu temperatura bila iznad 30, a analiza vode pokazuje da su Sabljaci čisti i pogodni za rekreaciju u vodi i kupanje, u vodi nismo zatekli niti jednog jedinog kupača, no na plaži je bilo nešto ljudi, uglavnom starijih koji su se sunčali, nekoliko ribiča, jedno mlađe društvo i nekoliko parova koji su se uz pivce i sok odmarali u hladovini.

Sabljaci za kupanje imaju popratnu infrastrukturu, paravan za presvlačenje, drveni “flos”, čak i tuš koji radi, no jednostavno kupača nema. Neke možda odbija i boja vode koja je na mjestima uz obalu čak i smeđa, dalje ipak malo bistrija, no jezero je u ovim vrućim ljetnim danima prilično mutno pa baš i nije primamljivo za kupanje.

U špici sezone ih je dakako bilo, dođe i sad poneko tko se želi rashladiti ili odmoriti uz obalu jezera s prelijepim pogledom, no sve to izgleda prilično otužno. Grad Ogulin je dosta uložio u prilaznu cestu kroz vikend naselje i taj dio zaista izgleda odlično, podsjeća na obalu nekog alpskog jezera u Švicarskoj, no kad se dođe na glavni dio plaže stigne i povratak u realnost. Još uvijek nije ni odvezen sav materijal sa zgarišta restorana, odbojkaško igralište, kao i ono za djecu su sablasno prazni. Nema vreve kakva bi trebala biti na plaži, a nije ni čudo kad se u blizini ne može popiti ni kava, pojesti sladoled, a kamoli nešto više od toga.
POKROVITELJ AKCIJE
Restoran još u planovima

Najbliži ugostiteljski objekt je “Ive” na početku jezera, a novitet je autokamp koji ipak nije uz samo jezero već se nalazi uz cestu koja od jezera vodi prema Oštarijama. U njemu smo zatekli jedan kamper, a po informacijama iz ogulinske Turističke zajednice, tijekom ljeta je bilo gostiju, i to uglavnom iz inozemstva. Možemo se ponadati da je to tek početak turističke valorizacije ovog lijepog kraja kakva bi trebala biti, a ona će zasigurno i doći kao prvo s restoranskim kapacitetom koji je zasad još uvijek negdje – u planovima.

Sa Sabljacima završavamo našu turneju po kupalištima Karlovačke županije. Još uvijek možete glasovati u našoj anketi do proglašenja pobjednika po izboru KAportala i vas, naših cijenjenih čitatelja, kupača na našim rijekama i jezerima…

OCJENE KAportala:

– Prirodne ljepote 3,5
– Uređenost kupališta 3,0
– Popratni sadržaji 3,0
– Čistoća vode 2,0
– Ugostiteljska ponuda 1,0

UKUPNO 12,5

(kaportal.hr)

Facebook Comments