Aktualno OG sada Ogulin

Grad sufinancira produženi boravak u školama

Grad Ogulin će i ove godine sufinancirati produljeni boravak djece u osnovnim školama.  Iako je broj djece u padu, potrebe za produženim boravkom su sve veće. Razlog su promjene u načinu života građana. Sve je manje obiteljskih kućanstava u kojima zajedno živi više generacija, u kojima brigu o djeci mogu preuzeti bake i djedovi. Također, sve je više obitelji u kojima su oba roditelja zaposlena, kao i obitelji koje uzdržava samo jedan roditelj. Sve ovo uvjetovalo je da će se kapacitet za produljeni boravak u narednim godinama morati povećavati.

U OŠ Ivane Brlić Mažuranić u potpunosti je uveden jednosmjenski rad, dok je u Prvoj osnovnoj školi uveden većim dijelom, uz iznimku pet razreda za koje nema učionica pa dolaze popodne na nastavu.

Jednosmjenska nastava je poželjna, posebno u kombinaciji s produženim boravkom, jer to omogućava djeci da nakon nastave i nakon što roditeljima završi posao više vremena provode s obitelji. Poželjna je i iz ekonomskih razloga, budući da nastava organizirana u dvije smjene podrazumijeva veće troškove energenta i prijevoza učenika.

Ove godine ima više  zainteresiranih nego lani, konkretno, produljeni boravak u Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić koristit će dvije grupa učenika, a u Prvoj osnovnoj školi jedna. Grad za te potrebe  izdvaja 8 tisuća kuna mjesečno, a roditelji će snositi trošak između 400 i 450 kuna po djetetu, ovisno o broju polaznika.  Od toga 220 se daje za hranu, za dva obroka, a preostali dio za plaću odgojiteljice.