Aktualno OG sada Ogulin

Prvi je dan škole, policija poziva vozače na oprez

U školske klupe danas ponovno sjeda preko 400 000 učenika pa s prvim danom škole stižu i upozorenja policije o ponašanju u prometu i zaštiti đaka kao pješaka i suputnika u vozilu. Iako valja istaknuti smanjenje broja najtežih stradavanja, pogotovo kada je riječ o djeci, zabrinjava nešto drugo. Naime, struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama bitno se promijenila. Dok su prije petnaestak godina djeca najviše stradavala kao pješaci, danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima. Posebno zabrinjava to što su djeca putnici najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija.
Stvarnost je drugačija, djeca se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. Stoga će se preventivno i represivno djelovanje policije usmjeravati i na taj problem. Kako bi se smanjio broj stradalih, a posebno najmlađih, policija najavljuje čitav niz akcija. Valja napomenuti i kako će policija pojačati nadzor prometa u blizini škola tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave. Prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu poduzimat će se sve zakonom propisane mjere”, upozorili su iz policije.
Što se besplatnih učenika u Ogulinskim školama tiče, oni su učenike prvih razreda, zahvaljujući potezu Grada Ogulina, dočekali u školskim klupama. Naime, ove godine Grad Ogulin je izdvojio oko 70 000 kuna i osigurao školske udžbenike i radne bilježnice za 110 prvašića ogulinskih osnovnih škola.