Aktualno OG sada Ogulin

Voda sa izvorišta Zdiška još uvijek nije za piće

Za par dana, odnosno 09. rujna, bit će punih mjesec dana od kako su potrošači vode koji su se opskrbljivali sa izvorišta Zdiška u Turkovićima, zbog zagađenja tog izvorišta prespojeni na vodu iz izvorišta Zagorska Mrežnica. Kako smo pisali 09. kolovoza u članku “Tko je kriv za onečišćenje izvora, još se ne zna “Vodovod je onečišćenje prijavio 26. srpnja i to Veterinarskoj inspekciji ispostavi Ogulin, Ivani Kubelka, koja je taj dan uredovala i kako doznajemo, obećala proslijediti prijavu nadležnima. Međutim, 2. kolovoza u Vodovod stiže dopis da to učine sami. Jer, prema odgovoru višeg veterinarskog inspektora, zakonskim aktima je propisano da se sa stajskim gnojivom treba postupati tako da ne ugrožava zdravlje ljudi, te se upućuju da prijavu podnesu stočarskom inspektoru Draženu Hereku u Zagrebu.
“Nije sporno, no nije u redu razvlačiti postupanje u predmetu kao ovaj koji traži hitnost. A s obzirom na saznanje da na području naselja Turkovići postoji 25 svinjogojskih farmi, za koje postoje podaci, zamolili smo hitnost u utvrđivanju mjesta i načina odlaganja otpada”- rekao nam je tada direktor Vodovoda i kanalizacije Zdravko Paušić, koji je postupio u skladu sa uputom.”

I od tada je prošlo skoro mjesec dana. OGportal je zanimalo kakva sada situacija, je li se nešto riješilo, zna li se tko je zagađenje skrivio? Stoga smo uputili pitanje gradskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija, te Upravi za poljoprivredu ministarstva poljoprivrede.

Iz Vodovoda i kanalizacije stigao je slijedeći odgovor: “Vezano za slučaj zagađenja izvorišta Zdiška Turkovići dopis Ministarstvu poljoprivrede poslan ja dana 03.08.2017. godine, te požurnica za postupanje po istom predmetu dana 10.08.2017. godine, ali do danas još nismo dobili povratne informacije o postupanjima nadležnog Ministarstva poljoprivrede. Kvaliteta vode sa izvorišta Zdiška Turkovići, još nije zadovoljavajuća da bi se izvor pustio u funkciju, te će potrošači s područja koja se napajaju vodom sa izvorišta Zdiška Turkovići do daljnjeg biti opskrbljivani pitkom vodom sa izvorišta Zagorska Mrežnica.

Iz Ministarstva poljoprivrede, kako to obično sa našim vrlim i radišnim zaposlenicima ministarstava biva, nikakav odgovor još nismo dobili. Tako još uvijek ne znamo tko je kriv za zagađenje, tko je izdao potrebne dozvole za rad farmama (očekujemo odgovor Vesne Salopek Košutić) i tko je zakazao u nadzoru i kontroli njihovog rada. U cilju informiranja naših čitatelja nastavit ćemo s potragom za odgovorima.