I u Zagrebu će se letjeti na ogulinskoj metli!

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u četvrtak će, 7. rujna na Trgu bana Jelačića u 10 sati svečano otvoriti manifestaciju Sa susjedima kod sata na kojoj će svoje bogato kulturno-povijesno i tradicijsko nasljeđe te eno-gastro i turističku ponudu Zagrepčanima predstaviti Karlovačka županija.
Cjelodnevni program trajat će sve do 19 sati, a na glavnom će zagrebačkom trgu okupiti tridesetak lokalnih OPG-ova, brojne KUD-ove i tamburaške sastave koji će nastupiti na pozornici s poznatom, kao i onom gotovo zaboravljenom folklornom baštinom te mažoretkinje, dok će maleni i oni malo veći posjetitelji moći aktivno sudjelovati na različitim besplatnim radionicama.
Sa susjedima kod sata tako će se družiti jedna od najpoznatijih i najbolji kuharica Karlovačke županije, Ivana Vukmanić, koja će za posjetitelje u formi show cookinga pripremati lokalne specijalitete: paštetu od vrganja na kukuruznom kruhu, srneći gulaš s njokima od buće, sarmu od ogulinskog zelja s ječmenom kašom, smuđ u korici od bućinih koštica s krumpir salatom te knedle od šljiva s prezlima, vrhnjem, cimetom i šećerom.
Osim njezine gastro radionice, Zagrepčane čeka i prezentacija starih tradicijskih zanata i običaja poput pletenja košara, našivavanja vrhovačkih pisanica, čihanja perja i filcanja vune, šlinganja, faldanja krila, perušanja kukuruza i rada na lončarskom kolu, a posebno će zanimljiv biti prikaz izrade jalbe – pokrivala za glavu kojeg su nosile udane žene u selima uz Kupu između Ozlja i Karlovca, a koje se radi od elastičnog materijala šupljikave strukture posebnom tehnikom pletenja (međusobnim prepletanjem sistema niti) na uspravnom drvenom luku – lucnju.
Na dječjim radionicama najmlađi će učiti filcati vunu te raditi tradicijski nakit i rožice od krep papira.
Na Trgu će se predstaviti i karlovački slatkovodni akvarij Aquatika, ali i različiti proizvodi i suveniri iz Karlovca, Vonjića, Duge Rese, Ozlja, Lasinje, Mahičnog, Ribnika, Josipdola, Rakovice i Ogulina čiji će štand turističke zajednice zasigurno plijeniti posebnu pažnju svojom ponudom – polaganja vozačke dozvole za letenje na metli!
Na Trgu će se moći degustirati i kupiti različiti sirevi, med, brašno (heljdino, kukuruzno, ječmena kaša…), domaći sokovi i džemovi, kompoti, svježe voće i gljive, ljekoviti pripravci te pekarski proizvodi, ali i drvena i keramička kuhinjska oprema i lončarija. Osim poznate Guinessove štrudle, tu će se naći i više vrsta domaćih keks te torta Katarine Zrinske.
Organizatori i partneri drugog po redu događanja Sa susjedima kod sata su: Karlovačka županija, Turistička zajednica Karlovačke županije, grad Zagreb, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Karlovca, Hrvatska gospodarska komora-županijska komora Karlovac i Electrolux, doznajemo iz priopćenja koje smo dobili iz Turističke zajednice naše županije.

Facebook Comments